Обещетение за безработица след отпуск по майчинство

23.07.2019, 16:28 439 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Nataliya89

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Получих предложение за нова работа, но междувременно разбрах, че съм бременна. Позицията се временна, по заместване на служителка в майчинство, със срок 1 година. Това, на практика означава, че ще изляза в майчинство преди да е изтекъл договора. Интересува ме, след изтичане на срока на майчинството (ако ползвам 1 година), имам ли право на обезщетение на безработица, а също така, на каква база ще се определя размера на обезщетението (заплатата преди да изляза в майчинство, обезщетението по време на майчинството, или минималната работна заплата).

Също така се чудя - имат ли право, от компанията, в която ще започвам работа да оттеглят офертата, ако им кажа, че съм бременна?

Предварително благодаря за информацията!

Pupeshche

  • Публикации: 2317 / 247
Имат право.
Договорът ви ще бъде прекратен с връщането на титуляра. Ако сте излезли в отпуск до 410 дни междувременно, ще получавате обезщетението си по майчинство до края на тези дни, независимо, че договорът е прекратен.
Нямате право на обезщетение за безработица, ако ползвате обезщетение по майчинство. Ако не ползвате - ще имате право на обезщетение за безработица -  изчислява се на база осигурителен доход за последните 24 месеца. Какъв ще е размерът и срокът зависи и от това кога последно сте ползвали подобно обезщетение.

Nataliya89

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Много благодаря за бързия отговор!

Значи след изтичане на майчинството няма да имам право на обезщетение за безработица дори в минималния размер?

Pupeshche

  • Публикации: 2317 / 247
Написала съм "ако" и защо.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook