? Обезщетение за неплатен отпуск и данък на инвалид

19.07.2019, 10:16 311 1

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Христооо

  • Публикации: 15 / 0
Здравейте колеги.
Слава Богу, досега не се бях занимавал с освобождаване на инвалид от работа, но последната година един колега го закъса ужасно със здравето, преди месец му излезе ТЕЛК-а с 95% инвалидност (!!!) и сега го освободихме по т.9 от чл. 325, ал.1.

На лицето се дължи обезщетение по чл.224 от КТ за неизползван отпуск в размер грубо на 1200 лв, като от миналата година той е в болнични, а после в неплатен отпуск до излизане на ТЕЛК-а. Та сега ми е много гадно, ако върху тези 1200 лв трябва да удържа и данък за горницата над 660 лв (месечния необлагаем доход), при положение, че от началото на годината лицето няма никакви облагаеми доходи и с тези 95% инвалидност, няма как и да получи такива. Та мога ли да не му удържа изобщо данък, стъпвайки на годишния необлагаем доход за инвалиди от 7920 лв или трябва да си възстановява догодина тези 50-на лева данък чрез подаване на ГДД?

P.G.H.R.

Вижте дали освен обезщетението на осн. чл. 224 не му дължите и обезщетение на осн. чл. 222 (2) от КТ.
За съжаление, не можете да не му удържите данъка, по-добрият вариант е той да си подаде ДД следващата година и евентуално да поиска да му го възстановят.
Неудържането, според мен, ще направи лоша услуга и не него, и на вас. НАП като нищо може да ви подгони за укриване на данъци по системата "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони".

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook