Регистрация и дерегистрация в Бюрото по труда

17.07.2019, 15:44 483 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Schetto

  • Публикации: 46 / 0
Здравейте, може ли някой да ми кажете какво можем да направим в следната настъпила ситуация в Бюрото по труда и НОИ. Лице, което се регистрира в м. Юни в 7 дневния срок от прекратяването на ТД отива и се регистрира по район, като уточнява, че има и граждански договор, който е всеки месец и дали да го посочва като осигуряване на друго основание. След консултация помежду си казват, че не трябва, защото така няма да могат да регистрират лицето в системата им. Отивайки в НОИ обаче казват, че не може така и ей сега ще се обадят в БТ, за да напишат глоба от 6 месеца за невярна информация и че е трябвало да се напише. След разговор с БТ се оказва, че не им е за първи път и процедурата е следната - дерегистрация, която вече е в м. Юли, за да си оправят грешката и да отидеш на следващия ден за нова регистрация "на чисто". По техни думи гражданския договор трябва да се "прекрати" и тогава да се върне обратно. А пък след това може отново да си го подпише.. Отивайки обаче на другият ден служителката казва, че сега лицето не излиза в системата им в Есграон и не може вече да го регистрира при тях, защото по ЛК е в друг град, а има удостоверение за настоящ адрес в този район. След поредния скандал и отказ от тяхна страна, след цялата разправия казват, че има нов 7 дневен срок, в който лицето да се регистрира отново при тях, но по адрес на ЛК, който излиза в Есграон. Питането е - наистина ли има такъв нов срок, за да не се прекъсне изцяло правото на ползване на обезщетение и какво се случва в този почти един месец, в който лицето е било регистрирано там, но не и в НОИ.. Как така първо регистрират лицето, а след това не може.. Кой поема цялата тази вина и разкарването по 5 пъти в институция.. И трябва ли цялата ни система да е толкова сбъркана...

Lila

  • Публикации: 61 / 6
След като Ви казват от АЗ , че имате нов 7 дневен срок това за Вас е добре, регистрирайте се за да не го изпуснете, нали това искате.Относно обещетението от НОИ, няма да пропуснете плащане, тъй като в три месечен срок от прекратяване на осигуряването можете да се регистрирате в НОИ - Вие сте в срока.
КСО
"Чл.54а...(4) (Отм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.; предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.; изм. изцяло, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
1. заявлението по ал. 3 е подадено в тримесечен срок от тази дата;
2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата...."
За времето от прекратяването на ТД до регистрацията в НОИ сте безработен без обещетение и без здравно осигуряване.

ХХХХХ

  • Публикации: 6310 / 922
Към питащия: добре е да уточните за каква средномесечна сума по ГД става въпрос.
Към Лила - погледнете и следващите членове на КСО. Напр. чл.54г

Иначе: Да, при отпадане основанието за осигуряване и възобновяване на обезщетението има един 7-дневен срок. Регистрацията е в АЗ.

Schetto

  • Публикации: 46 / 0
ГД е за 50лв. на месец - под минималната заплата. Не знам защо още тогава не ми казаха, че трябва да го "прекратя" към датата на регистрация.. И каква е логиката да има графа в документите им "осигуряване на друго основание" ако ще те накарат да го прекъснеш..

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook