Превръщане на срочен договор в безсрочен по време на болничен

11.07.2019, 16:38 666 8

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


milmi

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Имам въпрос относно срочните договори и тяхното превръщане в безсрочни. Имаме служителка, която е назначена на срочен договор до 01.10.2019 г. Същата обаче е бременна и е в продължителен болничен. Можем да я освободим с изтичане на срока, но желаем да остане на безсрочен договор. Та ако след 01.10.2019 г. продължи да се води при нас, но е в болничен, то това превръща ли договора в безсрочен? Реално тя не работи. Как да сключим допълнително споразумение? Благодаря предварително!

delphine

  • Публикации: 8632 / 1448
КТ
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

Реално тя не работи. 

P.G.H.R.

Според мен няма нужда да правите нищо на този етап, след като желаете да я оставите при вас.
Тя няма да е на работа в момента, в който изтече срока на договора, но пък вие не прекретявате договора.
Изчаквате я да се върне, да отработи 5 работни дни, според които договорът от срочен се превръща в безсрочен и след това за ваше успокоение може да си пуснете и ДС, а също и едно уведомление към НАП с промяна основанието на договора, за да е всичко "като по учебник".

bobo

  • Публикации: 2818 / 378
Не съм съгласен. Вчера почнах да пиша, но Делфинчето ме изпревари, та се изтрих, да не повтарям същото.

Договорът има срок, а в КТ има текст, който позволява срочният да стане безсрочен автоматично, само ако работникът "продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни". В случая това условие няма да бъде изпълнено. Мисля, че при неотработване на петте дни договорът е прекратен по закон, дори и да няма писмени документи. Всъщност има такива - самия ТД има срок, определящ края му.

По-скоро бих предложил да се сключи ДС за преминаване в безсрочен. Дори и да е в болничен, човек не губи правоспособността си да сключва договори, още повече, когато е в негова полза и никой няма да се сърди.


P.G.H.R.

ОК, оформи се дискусия, да видим мнението и на други колеги.
Аз от написаното от Делфинчето разбирам, че мнението й е като моето, но може би не е така. Нека тя да си каже.  :smile1:

delphine

  • Публикации: 8632 / 1448
В случая споделям мнението на bobo по въпроса. Точно с цел да се аргументирам  копнах и цитат от КТ . Лицето трябва "да работи" , за да имаме условия за преминаване от срочен в безсрочен ТД , а не просто да е назначено и да има непрекратен трудов договор.
Трябвало е да помислят по въпроса преди да започнат болничните .

ХХХХХ

  • Публикации: 6193 / 898
Аз също също съм на мнение, че срочен ТД не може да премине в безсрочен, ако лицето реално не работи. Т.е. щом е в болничен и срока изтича - прекратявате ТД и толкоз. Лицето има право да получи обезщетение за болничния след прекратяването при условията на КСО.

bobo

  • Публикации: 2818 / 378
А според вас има ли проблем да се подпише ДС по време на болничния (в конкретния случай)?

P.G.H.R.

Аз не бих се наела с подписване на ДС по време на болничен, па макар и за бременност.
Мисля, че ще е най-добре, ако може да се води на работа поне 1 ден и да си подпише ДС-то. Това би могло да се случи, ако е в периода преди 45-те дни или след 135-те.
А можете да направите и друго, изпратете си едно писмено запитване към ИТ с въпрос длъжни ли сте да я освободите или можете да ползвате моя вариант.
Не е лошо да се види и тяхното мнение. :smile1:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook