Въпрос за режим облагане на маржа стоки втора у-ба и фактура от чужбина

05.07.2019, 23:34 2951 0

05.07.2019, 23:34
Публикации: 12 / 0
Здравейте,
За някои стоки, които зареждам от други държави в ЕС се налага да прилагам режим облагане на маржа втора у-ба по чл. 143 от ЗДДС и плащам ДДС само в/у маржа. Тоест явявам се дилър на стоки втора у-ба.
Често такива стоки ги купувам от сайтове за онлайн продажби в Германия и Англия.
Съответно си разпечатвам от сайта документ за поръчката, където пише че артикула е втора употреба и разпечатвам и транзакцията, или платежното от банката.
Искам да има и фактура от продавача за по-голяма угледност. Обаче проблемът е, че фактурата от продавача е с германско, английско и т.н. ДДС. Да ми ги пратят директно до България излиза много по-скъпо, отколкото ако ползвам посреднически фирми за доставка до България от Германия, Англия, които фирми имат курсове до България веднъж седмично. Тоест аз давам примерно на немския продавач като мой адрес за доставка адреса на посредническата ф-ма в Германия. И тази фирма за доставки от Германия до България ми ги докарва. Съответно на фактурата е с 19% немско ДДС.
Малко ме е страх такава фактура да предоставя, защото някои може да се заяде, че не мога да прилагам режим на дилър стоки втора у-ба, щом на фактурата има ДДС начислено по общите правила? Трябва ли и продавача да е дилър на стоки втора ръка и фактурата да е с 0% ДДС, или не е задължително и мога да предоставям ф-ри с немско ДДС и да продължавам да прилагам чл. 143 от ЗДДС?
Не може да се самоначисли ДДС с протокол по такава фактура, доколкото знам? Може само, ако продавачът в Германия ми прати до България директно и си пази документ че стоката е напуснала Германия, и тогава фактурата трябва да е с 0% ДДС.


Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група