Злоупатреба на работодател

26.06.2019, 20:52 6459 16

26.06.2019, 20:52
Публикации: 66 / 0
Здравейте, имам следния казус:
Мой близък получава инфаркт  и  има болничен, за дните в които не е на работа. Тъй като не е  добре финансово, негов познат го моли да пази 2 дни един обект за по 2 часа.
Към днешна дата се  разбира, че когато е бил като пазач, му е пуснат трудов договор  за цял месец, без нищо да бъде подписано от лицето.
Другият му работодател, твърди , че от НОИ са се били свързали с него и настоял, моят близък да напише молба, че желае  длъжността му да бъде сменена, а ако не го направи ще го уволни.
Въпросната нова длъжност обаче , не може да бъде изпълнявана от лицето, тъй като има ТЕЛК.
 Моля за съвети как да се процедира  в такава ситуация и каква е тежестта на тази молба, тъй като до този момент съм чувала само за допълнително споразумение?
#1 | 26.06.2019, 22:31
Публикации: 4366 / 719
Чак злоупотреба от страна на първия работодател едва ли бих го нарекъл, предвид това, че близкият ви е работил по време на болничен. Просто шефът е разбрал и се е ядосал, и сега търси начин да уволни познатия ви. Предполагам.

Теоретично, познатият ви, ако желае, може да напише такава молба, като предхождаща допълнително споразумение (понеже то се изготвя обикновено от работодателя). Ако не желае няма да пише, но ако работодателят е решил, ще намери други начини да го уволни.

Например, при наличието на втория ТД, първия работодател би могъл да оспорва болничния, и ако случайно НОИ са съгласни с него да го отменят (болничния). Така се получава, че близкият ви не е ходил на работа, което е предпоставка за дисциплинарно уволнение. Не знам дали може да стане точно така, но е една вероятност. Просто медалът има и обратна страна :(

Може би трябва втория ТД да се анулира и заличи в НАП, поне НОИ да не го виждат, особено щом не е подписван такъв.
#2 | 26.06.2019, 22:43
Публикации: 364 / 42
Отговорност на работника или служителя при предоставяне на работна сила без сключен трудов договор
Чл. 414а. (Нов - ДВ, бр. 7 от 2012 г., обявен за противоконституционен с РКС № 7 от 2012 г. - ДВ, бр. 49 от 2012 г.) (1) Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор, се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия.
(2) Платената глоба по ал. 1 се превежда във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса по ред, определен от министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите.
#3 | 26.06.2019, 23:55
Публикации: 9297 / 1557
Отговорност на работника или служителя при предоставяне на работна сила без сключен трудов договор
Чл. 414а. (Нов - ДВ, бр. 7 от 2012 г., обявен за противоконституционен с РКС № 7 от 2012 г. - ДВ, бр. 49 от 2012 г.)
Защо цитирате това, което вече не е в сила?
Проблемът е работата по време на болничен.  Първо от НОИ няма да платят нищо по болничния. Второ основният работодател с основание може да обжалва болничния. Трето - щом болния не е болен по време на болничния, може да се търси дисциплинарна отговорност.  И т.н, и т.н. Нищо не е в полза на работника.
Мобата за смяна на длъжност най-вероятно ще води до ДС с добавен срок на изпитване. Последствията: възможност за прекратяване на договора в с
рока на изпитване без защита по чл.333 (заради ТЕЛКа). Плюсът за работника е, че ше има право на "пълна борса", защото при дисциплинарно уволнение ще е само минимума.

Признавам, че много хора са притиснати от нуждата и правят невъзможни неща за някой лев допълнително.  Не мога оправдая тези, дето заради този някой лев сами си подливат вода.
#4 | 27.06.2019, 00:01
Публикации: 66 / 0
Пропуснах да отбележа, че въпросния болничен се отнася за месец януари. Не би ли следвало, щом има болничен към единия работодател , а липсва за втория, то тогава да не се изплати обезщетение?
Другото ,което е , не би ли следвало след молбата да му връчат допълнителното споразумение и там да се види, дали на новата длъжност ще има срок на изпитване?
#5 | 27.06.2019, 00:45
Публикации: 9297 / 1557
Не би ли следвало, щом има болничен към единия работодател , а липсва за втория, то тогава да не се изплати обезщетение? - следва. Но следва и първия работодател да промени по дадената Д1, защото дните на отсъствието вече не са болничен. Следват и други проблеми, някои от които посочих по-горе.
не би ли следвало след молбата да му връчат допълнителното споразумение и там да се види, дали на новата длъжност ще има срок на изпитване? - следва, но какво от това? Само че вече е поискал преминаването на нова длъжност и никой не може да забрани на работодателя да провери способностите му.  Най-много да не подпише това ДС и отново се връща в изходната ситуацията - или-или.
#6 | 27.06.2019, 09:17
Публикации: 11932 / 2174
Въпросът е получил и своите отговори. Само си мисля, че в този случай, ако приемем за правилна формулировката "злоупотреба от работодател" то тази злоупотреба е предшествана от злоупотреба от работника. :smile1:
#7 | 27.06.2019, 14:24
Публикации: 66 / 0
Вторият "работодател" е пуснал договор за цял месец, при положение , че реално е бил на работа два дни по два часа. Възнаграждението му е връчено на ръка без оправдателен документ. Според мен това не е редно, тъй като всеки може да ти пусне договор без въобще да си подписвал такова. Също така настоящия работодател го принуждава да напише молба за длъжност, която познатия ми не може да изпълнявя.
Другото , което ми е странно защо събитието се развива към днешна дата, след като всичко е изплатено от НОИ.
#8 | 27.06.2019, 14:32
Публикации: 4366 / 719
Работникът не е съвсем невинен, най-малко си е дал личната карта да вземат данните му от там и е можело да се досети, че "има нещо".
Другото за подписването на молбата - не е редно, но трябва да решат въпроса помежду си. Нека работникът каже, че обективно не може да изпълнява предложената нова работа и да не подписва нищо.

ПП Вие откъде виждате какво е пуснал втория работодател?
#9 | 27.06.2019, 14:47
Публикации: 66 / 0
Получено е писмо от НОИ. Ако се отиде до инспекцията дали може да има резултат?
#10 | 27.06.2019, 14:53
Публикации: 11932 / 2174
 Ако се отиде до инспекцията дали може да има резултат?

Какъв очаквате ? Какво да предизвика това посещение в Инспекцията ?

Вторият "работодател" е пуснал договор за цял месец, при положение , че реално е бил на работа два дни по два часа. Възнаграждението му е връчено на ръка без оправдателен документ. Според мен това не е редно, тъй като всеки може да ти пусне договор без въобще да си подписвал такова.

Аз подкрепям в този случай действията на втория работодател. До вчера ИТ гонеше работодателите за прикрити трудови договори , а сега искате да уличите в нередност, че има пуснат договор. Лицето работило ли е ? Работило е . Предимство на съдържанието пред формата.По-добре неподписан, но регистриран договор отколкото липса изобщо на договор. Не може да се борим срещу нередности като ги предизвикваме.

#11 | 27.06.2019, 14:58
Публикации: 66 / 0
За неправомерно пуснатия трудов договор. Реално работата, която е извършил не е била за трудов договор, тъй като 2 дни по 2 часа, не е 5 дни в седмицата по 8 часа, както е обявено в НАП и другото , което е няма регламентирано работно време. Това си е чист ГД.
#12 | 27.06.2019, 15:05
Публикации: 11932 / 2174
 Реално работата, която е извършил не е била за трудов договор, тъй като 2 дни по 2 часа, не е 5 дни в седмицата по 8 часа, както е обявено в НАП и другото , което е няма регламентирано работно време. Това си е чист ГД.

Това не са сериозни аргументи. Работодателят може да има във фирмата си СИРВ и щом е преценил, че трябва да пусне ТД вероятно е така . Липсата на регламентирано работно време не изключва непременно ТД.
Доста неприятна ситуация, защото първият работодател не знае за втория, а вторият не знае, че лицето е в болнични. Иначе вероятно не би го наело. Пускането на ТД говори за стриктен работодател - най-малкото не би желал неприятности с ИТ заради липса на договор .
#13 | 27.06.2019, 15:18
Публикации: 9297 / 1557
За неправомерно пуснатия трудов договор. Реално работата, която е извършил не е била за трудов договор, тъй като 2 дни по 2 часа, не е 5 дни в седмицата по 8 часа, както е обявено в НАП и другото , което е няма регламентирано работно време. Това си е чист ГД.
Какво е това ограничение 5 дни по 8 часа?
Има ли работно място и работно време? Тогава какъв ТД? Знаете ли колко би струвало на работодателя, ако при проверка хванат охрана без договор или дори с ГД?
Освен това: какво значи "пуснал е ТД за 1 месец"? Направихте ли проверка с ПИК колко отработени дни има по този ТД , какъв е осигурителния и облагаемия доход? Ако трябва да си търси още пари от втория работодател.
А това: от НОИ са се били свързали с него и настоял, моят близък да напише молба, че желае  длъжността му да бъде сменена звучи меко казано нелепо.
#14 | 27.06.2019, 15:20
Публикации: 66 / 0
А заплащането на ръка, без документ ? Реално тогава поне да си вземе възнаграждението по ТД. Вторият работодател е знаел за болничния и ситуацията. Задължително е в ТД да има посочено работно време и реално служителят с какво се съгласява. Нали е договор , едностранно подписано не го прави договор.
#15 | 27.06.2019, 16:00
Публикации: 11932 / 2174
"А заплащането на ръка, без документ ? Реално тогава поне да си вземе възнаграждението по ТД. "
........................ ........................ .....
Може и да си го е взел - едва ли е ощетен при тези 2 часа за 2 дни, а и е неизвестно какво подадено има в НАП като отработени дни, както и Хиксчето писа.



" Задължително е в ТД да има посочено работно време и реално служителят с какво се съгласява. "
........................ ........................ ...
Посочено е , както казвате и Вие. Не обаче работно време в смисъл от...до... а колко часов работен ден. В ТД обаче не се конкретизират въпросите със СИРВ, които са обект на администриране с Правилника за Вътрешния трудов ред примерно . И при СИРВ няма проблем да е вписано 8 часов ден при 5 дневна седмица, а вече графикът да е според дейността и длъжността.

 Нали е договор , едностранно подписано не го прави договор.
...................................................
Пак ще се повторя, но по-добре регистриран и неподписан договор отколкото положен труд без такъв. Като според Вас не е договор да си върне парите тогава - обаче не - хем да си получи парите за изработеното, хем да няма договор...

Извън темата вече :
Отиде някой да живее на Запад и прави констатации, че там има ред и дисциплина и не помисля да не ги спазва. Даже му харесва. И тука има ред - защо не го спазваме ???
#16 | 27.06.2019, 16:25
Публикации: 66 / 0
Проблемът е в това , че вторият работодател не е представил нещата така, както са.  Тъй като фирмата е подизпълнител, това ми мирише просто да се завъртят някакви пари и фирмата да си ги прибере. Уж ТД на 8 часов работен ден, 5 дни в седмицата, а накрая надник за 2 дни по 2 часа. Знае , че лицето е в болничен, знае че има постоянен договор.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група