Осигуровки при неплатен отпуск над осигурителен праг

17.06.2019, 23:40 499 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Питащ5

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте!

Четох, четох и не намерих недвусмислен отговор на следния въпрос:

Ако дадено лице е на заплата, която е доста над осигурителния праг, да речем 5 хил лв нето и си вземе да речем 2 дни неплатен отпуск, работодателят трябва ли да плаща осигуровки за тези 2 дни? Четох, че здравните осигуровки си се начисляват (и са изцяло за сметка на служителя). За останалите осигуровки прочетох, че НЕ се начисляват. Но това дали важи и в случая, за който говоря - т.е. когато дори и с неплатения отпуск заплатата надвишава максималния осигурителен праг от 3000 лв?

Благодаря предварително!

ХХХХХ

  • Публикации: 6335 / 925
Е, щом заплата за останалите дни е над максимума, то осигуровките са до максимума и толкоз.
В края на краищата тези здравни осигуровки за неплатения отпуск, дето са "изцяло за сметка на служителя", са по 1,05 - 1,10 лв. на ден. Ако ползвате половин месец неплатен и за останалите дни получите половин заплата (2800лв бруто), то за неплатения здравните осигуровки ще са около 11 лв. Това ли Ви плаши?

Питащ5

  • Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора.

Не, не ме плаши нищо. Както писах, просто искам да се информирам, дали работодателят ще трябва да плаща не-здравни осигуровки.

Ако сте прав(а), излиза, че за работодателя е доста по-изгодно, ако въпросният служител излезе 1 цял месец неплатен, вместо да речем 4 месеца за по 5 дни (ако приемем, че тези месеци имат по 20 раб. дни), тъй като в единия случай няма да плаща никакви не-здравни осигуровни, а в другия - ще си ги плаща в пълния размер. Така ли е?

ХХХХХ

  • Публикации: 6335 / 925

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook