Наистина не ми се е случвало. Може ли малко помощ!

16.06.2019, 12:17 2329 4

16.06.2019, 12:17
Публикации: 18 / 0
Здравейте!
Имаме работник, който системно нарушава трудовата дисциплина, но официално не му е правена забележка. Правим компромиси.
Днес дойде на работа в нетрезво състояние,  хвърли една неподписана молба за напускане и си тръгна. Обадихме му се по телефона да дойде да си подпише молбата, но той каза че ще дойде когато си поиска.
С две думи... каша.
Сега не знам какво да направим. Смятам да го уволним дисциплинарно , но сега като чета закона ,виждам че трябва да го изслушаме и да вземем писмени обяснения. Но той не иска да дойде. как да постъпим и има ли някаква бланка , която да му изпратим пощата , да  се яви, а ако не се яви да я използваме?
#1 | 16.06.2019, 14:22
Публикации: 1302 / 183
Е, добре сте, щом до сега не ви се е случвало...  :smile1:
1. Ако молбата е собственоръчно написана (в смисъл, може да се сравни и докаже, че почеркът е неговият), напишете си отзад на коя дата сте я получили.
2. Изчакайте го и ако не се появи до 3 дни му изпратете писмо с обратна разписка, изходящ № и всичките му атрибути, в което го прикарвате да се яви с документ, извиняващ отсъствията (да предупреди колко време ще отсъства, ако има б.л.) или с лични от него обяснения защо е отсъствал, като му дадете в писмото един разумен срок, например 5 р.д. след получаване на писмото при него.
3. Когато обратната разписка се върне погледнете подписа на получателя и го сравнете с неговия от документите, с които разполагате, защото подписът може да е на някой друг и той в последствие да твърди, че не е получил писмото.
4. Изчаквате предварително зададения от вас срок и го уволнявате дисциплинарно, като си направите всички необходими към заповедта съпътствъщи документи, протоколи, описания и пр., защото може да реши да ви съди.
5. Ако след време ви се появи с "оправдателен" документ, което означава някакъв хвърчащ болничен, ще ви се наложи да разигравате 2-ра серия от сагата, а сценарият ще го създавате в движение, да не се отплесвам, вариантите може да са доста и различни.
Успех и късмет пожелавам, дано се справите, да ви е за последен път и да сте разбрали, че компромисите често са вредни.  :good:
#2 | 16.06.2019, 15:07
Публикации: 4365 / 719
Би било редно и молбата да е входирана с номер, ако има организирана система на кореспонденцията, да е "по-така" :)

А тази молба за напускане какво казва? Все пак има молба, която може да се ползва - я по взаимно съгласие, я с неспазено предизвестие.

А може като изтрезнеее и свършат парите да се появи, кой знае :) Подгответе се какво да правите, ако се появи.
#3 | 16.06.2019, 15:32
Публикации: 1302 / 183
А може като изтрезнеее и свършат парите да се появи, кой знае :) Подгответе се какво да правите, ако се появи.

Така наречената по-горе от мен 2-ра серия, която понякога се оказва повод за създаване и на 3-та, че и на 4-та серия...   :wink1:
#4 | 17.06.2019, 06:52
Публикации: 18 / 0
Благодаря  за помощта! :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група