Услуга по чл. 21 ал.3 т.3 и т.4

10.06.2012, 18:51 10524 6

10.06.2012, 18:51
Публикации: 9 / 1
Здравейте :wave: имам няколко въпроса. Ще напиша и моите разсъждения за да проследите логиката ми.
Фирмата е регистрирана в България, регистрирана по ЗДДС.
Организира събитие в Труция, научна конференция с лектори от цял свят. В събитието ще участват както лектори от цял свят така и клиентите ни ще бъдат от цял свят - фирми и физически лица (по-скоро да ги определим на данъчно задължени и данъчно незадължени лице). Достъпът до събитието е платен. Клиентите се регистрират в системата ни, като въвеждат своите данни. На базата на тези данни издаваме фактура(ако клиентът желае).

1. Клиент, фирма която рекламира своята дейност на конференцията - регистрирана в държава в ЕС(не е регистрирана в България). Разсъждавам - Получателя е данъчно задължено лице - мястото на изпълнение на услугата според чл.21 ал.2 е мястото, където е установил своята незевисима икономическа дейност - предполагам държавата като видя регистрацията по ЗДДС на фирмата или ако няма такава адресът й.(т.е. място на изпълнение на услугата е извън БГ) -  някъде из ЕС. Съгласно чл.86, ал.3 не се начислява ДДС в България при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.

2. Клиент, фирма  - желае рекламира своята дейност на конференцията - регистрирана в страна извън ЕС (Примерно Турция). Разсъждавам - фирмата е данъчно задължено лице, място на изпълнение на услугата - мястото където получателя е установил своята независича икономическа дейност. От въведените данни в системата можа да го предположа от въведеният адрес (Турция). Място на изпълнение на услугата - извън България(Турция). Съгласно чл.86, ал.3 не се начислява ДДС в България при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.

3. Клиент, фирма - желае да рекламира своята дейност - регистрирана в България по ЗДДС. Разсъждавам - фирмата е данъчно задължено лице. Според чл. 21 ал.2 мястото на изпълнение на услугата е мястото където получателя е установил своята независима икономическа дейност-България. Съгласно чл.12, ал.1 доставката е облагаема с ДДС.

4. Клиент, фирма - желая да посети събитето. Фирмата е регистрирана в ЕС. Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.4, т.3

5. Клиент, физическо лице - желая да посети събитието. Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгластно чл. 86, ал. 3 и във връзка с чл.21, ал. 4, т. 4.

6. Клиент, фирма - желае да посети събитието. Фирмата не е регистрирна в ЕС. Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.4, т.3

Правилно ли разсъждавам?
Багодаря предварително на отзовалите се.
#1 | 10.06.2012, 19:46
МамаБожка
#2 | 11.06.2012, 09:33
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
armageddon8, според мен според мен правилно разсъждаваш.

Единствено, което ми хрумва в момента е хубаво да разгледаш, как е договорена рекламната услуга, за да не излезе, че е предоставяне на достъп до конференцията. Защото в началото пишеш  само това “Достъпът до събитието е платен.“ ... а след това в разгледаните случай се споменава за рекламиране на конференцията.
#3 | 09.07.2012, 14:28
Публикации: 9 / 1
Здравейте отново. След малко отсъствие да се влюча пак :wave:

При клиент(фирма) закупила пропуск за събитието ни в Турция. Фирмата е регистрирана по ЗДДС в гърция, има валиден данъчен номер. Според мен мястото на изпълнение на услугата се определя според чл. 21, ал. 4 т.3
Чл. 21 ал.4 т.3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) мястото, където фактически се провежда събитието - при доставка на услуга по осигуряване на достъп (срещу билети или заплащане, осигуряващи входа, включително когато такъв вход е включен в абонамент) до културни, художествени, артистични, спортни, научни, образователни, развлекателни или подобни събития (включително панаири и изложби) и при съпътстващите достъпа услуги, когато услугата се предоставя на данъчно задължено лице.
Услугата е с нулева ставка и не труябва да подавам VIES - но за виеса не съм сигурен.

2. Другият ми въпрос е - събитието е в турция. Имаме договори с изложители, на който предоставяме щанд(9км. метра), на което те могат да рекламират дейността си. В договора е записано, че получават и 6 пропуска за самото събитие. Според мен се получава - доставяме им услуга като им предоставяне място където да представят своята деиност и мястото на изпълнение се определя по общите условия на чл. 21 - т.е. мястото на изпълнение е там където е регистриан получателя. и също така имаме условие по чл. Чл. 21 ал.4 т.3. за предоставените пропуски за събитето. Две отделни фактури ли трябва да издам или една обеща в която да впиша и двете основания, защото и двете основания са с 0-ва ставка?

Ще съм благодарен за мнения по въпроса. Отново благодаря предварително на отзовалите се.
#4 | 09.07.2012, 14:43
Публикации: 9 / 1
3. Имаме издадена фактура от фирма регистрирана в Турция. Тя отговаря за организирането на залите, където ще се състой събититето. Фактурата е в евро и са начилили 18% ДДС. Според мен трябва да си я вклуча в дневника за покупка в колона 9 - без право на ДК с цялята сума обърната в лв.
#5 | 01.05.2019, 10:31
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам следния въпрос. Имам архитектурна фирма, която не е регистрирана по ДДС ( няма годишен оборот над  50 000лв). Планирам да започнем работа с проекти на територията на ЕС. В такъв случай знам, че се подава една специална декларация за ДДС по чл. 92, ал2. Имам следните два въпроса:

1. Начислява ли се ДДС , когато обектите/проектите са на територията на ЕС?
2, Начислява ли се ДДС, когато обектите/проектите са на територията на БГ?

Благодаря!
#6 | 02.05.2019, 11:28
Публикации: 581 / 117
Предполагам, че имате предвид регистрацията по чл.97 а, ал.2?

"(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка. "

Тъй като става дума за услуги, свързани с недвижим имот, не съм 100% убедена, че трябва да се регистрирате на това основание, защото те попадат в ал.4 на същия член.

    "(4) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е:
    1. мястото, където се намира недвижимият имот, когато услугата е свързана с недвижим имот, включително при:
    ...
    б) услуги по подготовка и координация на строителните работи, свързани с недвижимия имот, като архитектурни, инженерни, надзорни и други;"

Иначе, при регистрация по чл.97а, ДДС не се начислява нито на територията на ЕС, нито на територията на България /поне докато не достигнете прага за регистрация по чл.96/.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група