Доходи от наем от апартамент в Унгария

24.04.2019, 16:21 3370 8

24.04.2019, 16:21
Публикации: 148 / 11
Здравейте колеги,

Моля да ми помогнете да се ориентирам в следния казус. Физическо лице, с постоянен адрес в България, живеещо в Германия, притежава имот в Унгария. Отдава го под наем, за което получава доходи в Унгарската си банкова сметка. Там (в Унгария) си има счетоводител, който ще му подаде данъчната декларация и ще му внесе дължимият данък, според тамошното законодателство. Доходи, с източник в България, има от дивиденти - като съдружник в ООД и от трудов договор - за първите два месеца от 2018-та. Конкретните въпроси, на които се надявам да ми помогнете с отговори са:
1) местно лице ли се явява в България при положение, че повечето време е в чужбина, но дохода от дивиденти (източник в България) е по-голям от този от наем (източник Унгария)
2) ако е местно лице, трябва ли да подава данъчна декларация за тези доходи и кой метод на освобождаване от двойно облагане се прилага? Не успях да разбера от СИДДО-то с Унгария кой е.

Благодаря Ви предварително!
#1 | 24.04.2019, 17:48
Публикации: 148 / 11
Да допълня, че в Унгария още не е платен данък, защото срока за плащане още не е настъпил. Това също ще представлява пречка пред определяне на евентуалният пълен данъчне кредит.

Много моля за някакъв съвет.
#2 | 25.04.2019, 08:43
Публикации: 577 / 117
Относно статута на местно лице -  кои от условията в чл.4 от ЗДДФЛ покрива? И къде се намира центърът на жизнени интереси?
   
#3 | 25.04.2019, 08:55
Публикации: 148 / 11
По-скоро е местно лице, съгласно ЗДДФЛ. Вече мисля по-скоро по въпроса дали въпросният доход, по смисъла на подписаната СИДДО попада в обхвата на доходите, за които е приложимо "освобождаване с прогресия". Мисля, че да, но не съм на 100% сигурен.

"Член 24
Премахване на двойното данъчно облагане
Двойното данъчно облагане се избягва, както следва:
 а) когато местно лице на едната договаряща държава получава доходи или притежава имущество, които в съответствие с разпоредбите на тази спогодба могат да се облагат с данък в другата договаряща държава, първата посочена държава, като има предвид разпоредбите на букви "б" и "в", ще освободи от данъчно облагане такива доходи или имущество;"
Букви "б" и "в" са за доходи от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения
#4 | 25.04.2019, 09:35
Публикации: 577 / 117
Струва ми се, че доходът от наем трябва да се обложи и декларира тук /щом е местно лице/
   
Задължения за данъци на местните физически лица
    Чл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.
     
#5 | 25.04.2019, 12:15
Публикации: 148 / 11
Съгласен съм с Вас, но си мисля, че сключената спогодба СИДДО с Унгария, дава право дохода да се обложи в Унгария, а в България да не се облага поради прилагането на механизма "освобождаване с прогресия"

"Член 6 Доходи от недвижимо имущество
1. Доходи, получени от местно лице на едната договаряща държава от недвижимо имущество (включително доходи от селско и горско стопанство), намиращо се в другата договаряща държава, могат да се облагат с данъци в тази друга държава."
#6 | 25.04.2019, 12:35
Публикации: 11934 / 2174
http://qwerty1/2264-siddo-rezume/

от линка :
" Чл.6 Доходи от недвижимо имущество

Терминът „недвижимо имущество" има съдържанието, което му придава законодателството на държавата - страна по СИДДО, в която се намира въпрос­ното имущество. В повечето СИДДО се доуточнява, че терминът във всички случаи включва имуществото, принадлежащо към недвижимото имущество - добитък и обо­рудване, използвани в селското и горското стопанство; правата, спрямо които се прилагат разпоредбите на общото законодателство относно поземлената соб­ственост; плодоползването на недвижимо имущество, както и правата върху про­менливи или определени по размер плащания, представляващи компенсация за разра­ботване или за предоставяне на правото за разработване на минерални залежи, из­вори и други природни ресурси. Речни или морски кораби, самолети, железопътни и шосейни транспортни средства не се считат за недвижимо имущество.

В този член попадат доходите, свързани с използване на имущество, а не с неговата продажба/разпореждане. Последните са обект на друга разпоредба - печалби от прехвърляне на имущество.

Съгласно Модела доходите от недвижимо имущество се облагат в държавата, където е разположено недвижимото имущество, съобразно разпоредбите на местното законодателство. Тези доходи се облагат и в държавата на която получателят е местно лице, като двойното данъчно облагане се елиминира чрез процедурите предвидени в чл. 23.

Третирането на доходите от използване на недвижимо имущество, намиращо се в другата държава (включително доходи от отдаване под наем), е едно­типно във всички СИДДО и следва Модела."
#7 | 25.04.2019, 13:05
Публикации: 577 / 117
Доходът може да се обложи и в България, и в Унгария. Ако го направите в Унгария избягването на двойното данъчно облагане в България наистина е по метода "освобождаване с прогресия". Едно полезно писмо
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/cache/10766?page=0

В Унгария ставката не е ли 15%?
#8 | 30.04.2019, 10:58
Публикации: 148 / 11
Много благодаря на всички, които се включиха. Мисля, че се получи интересна дискусия, която може да е полезна и на други колеги, когато срещнат подобен казус.
В Унгария имало и възможност за облагане на подобни доходи с плосък размер на данъка изчислен на база на отдаваната площ, а не на база на генерираният доход от наем. В конкретният случай, това ще излезе по-икономично за наемодателя и с тамошен счетоводител ще приложат този механизъм. Стана ми интересно, но нямам време за повече дълбане в тяхното законодателство. Още веднъж, благодаря много за включванията!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група