Пенсионер и БТ

23.04.2019, 20:49 395 1

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Лилия Димитрова

  • Публикации: 15 / 0
Здравейте,пенсионерка съм от 8 месеца,работя,от заплатата ми се правят удръжки като на редови работник,доколкото съм запозната.Въпросът ми е :Имам ли право на обезщетение от БТ,в случай,че напусна работа?И ,ако може някой,който е информиран да ми каже:какви отчисления се правят от заплатата ми?PS:не получавам фиш и работя на "заработка с осен МРЗ",така пише в трудовата ми книжкаБлагодаря предварително за отговорите и се извинявам за невежеството си.

ХХХХХ

  • Публикации: 6182 / 896
Re: Пенсионер и БТ
Отговор 1 | 23.04.2019, 21:32
Ако сте пенсионер за прослужено време и възраст, нямате право на обезщетение за безработица. Това е записано в Кодекса за социално осигуряване, чл.54а. Презумпцията е, че вече получавате едно обезщетение  /пенсия/ от социалните фондове.
Ако сте пенсионер по болест, но нямате стаж и гозини за "нормална" пенсия, ще имате право на обезщетение за безработица.
Наистина, ако работите по ТД, се внасят осигуровки за безработица. Това е защото по принцип ТД е за хора в активна възраст. Напълно разбирам, че при тези размери на пенсите, човек е принуден да търси други доходи,  но законът Ви лишава от накои права

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook