Период на извършване на работа по ГД, Д1 и 6

20.04.2019, 11:03 473 4

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Soleood

  • Публикации: 5 / 0
Мисля, че все още Д1 и 6 при граждански договор се подават с период месеца на извършване на работата (например м.1) и с дата на изплащане последния ден от месеца  (например 30.04., при изплащане през м.4). Подават се в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане, като в писмото се записва период месеца на извършване на работата (според примера м.1). За ДОД – декл. по чл.55 за съответното тримесечие.
Лицето трябва да даде декларация за осигурителния си доход за месеца на извършване на работата (за примера е м.1).
Моля, ако не греша, да ми помогнете с по-бързото намиране на законовото обосноваване за периода на извършване на работата  (м.1)!
Благодаря!

ХХХХХ

  • Публикации: 6077 / 881
Периода на извършване на работа по ГД обикновено е от датата на сключване на ГД до датата на протокола за приемане на работата.
Останалото е така. Или понена първо четене не виждам грешка

Soleood

  • Публикации: 5 / 0
Благодаря, но все пак моля за точното законово основание, защото просто ми убягва, а трябва да спрем един излишен спор!

ХХХХХ

  • Публикации: 6077 / 881
За какво конкретно е спора?
Сроковете за подаване на Д1, Д6 и Д55 са ясни. Има ги в наредба Н8 и ЗДДФЛ.
Това, че осигуровките се сължат за периода, през който е положен труда, също не мисля че е спорно. Пе повня някъде да има точно такъв запис, но в КСО всички осигуровки са "когато се полага труд.."
За периода на полагане на труда по ГД не помня някъде да има дефиниция, но тъй като по ГД няма работно време се счита, че работата по изпълнението започва с продисването на договора и продължава до приемането й. Може да пише нещо и в ЗЗД, но не ми се търси.

Soleood

  • Публикации: 5 / 0
Спорът е за периода на полагане на труда и съответно за деклариране на осигурителния доход за същия. Лицето е декларирало ос.доход за месеца на работа, а Д1 е направена съобразно плащането, но ос.доход тогава е друг. Освен това касае стар период.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook