Предизвестие от работодател по чл. 328 и чл. 326 ал. 2

19.04.2019, 13:40 976 7

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


marigold

  • Публикации: 4 / 0
Здравейте, на наш служител е пуснато едномесечно предизвестие по чл. 328, ал. 1 /не е упоменато точка/ и във връзка с чл. 326, ал. 2 от КТ. Това проблем ли е, като се има предвид че работника е разписал предизвестието? На следващия ден си пусна молба за неизп.отпуск в размер на 10 дни и каза, че повече няма да идва на работа. Не пожела да попълни молба за непл.отпуска за останалите дни, не пожела и да се разделим по взаимно съгласие. Ще помоля ако може някой да ме посъветва, че не съм изпадала в такава ситуация. Благодаря.

ХХХХХ

  • Публикации: 6325 / 925
1. Непосочването на конкретната точка е грешка. Не е ясно основанието за предизвестието. Работникът може да го оспори. Подписал се е, че е получил предизвестието, а не че е съгласен с него.
2. Докато е в отпуск - в отпуск. След това, ако не дойде на работа, го водите самоотлъчка. Като изтече предизвестието - прекратявате договора. Добре е няколко дни преди това да извикате човека и да му оформите документите.
3. Нямате право да искате обезщетение за неспазено предизвестие, защото работникът не е заявил, че няма да го спази. Ако прекратите договора преди края на предизвестието, Вие дължите обезщетение.

marigold

  • Публикации: 4 / 0
Реално не върши добре работата си. Идва в нетрезво състояние на работа. Тръгва от работа без разрешение. Но нямаме заповед, че служителя нарушава трудовата дисциплина. Случиха се и други неща и много набързо написах заповедта и в чуденето си какво да напиша го оставих така. След изтичането на отпуската, трябва да му пусна писмо с обратна разписка за неявяването му и да го водя самоотлъчка до датата на предизвестието? И по какъв член трябва да оформя заповедта?

bobo

  • Публикации: 2850 / 386
След изтичането на отпуската, трябва да му пусна писмо с обратна разписка за неявяването му...
Това с каква цел е?

След изтичане на предизвестието ви, в заповедта за прекратяване ще пишете чл. 328 ал. 1 т. която изберете. Мисля, че неявяването му на работа и самоотлъчката нямат отношение за основанието за прекратяване (ако ще е на основание изтичане на предизвестието). Евентуално и дължимите обезщетения, ако има.

Ако прекратявате поради липса на качества би било добре да имате документална обоснованост - проверки, свидетелства, обяснения и т.н.

marigold

  • Публикации: 4 / 0
Съгласна съм с Вас, но дните, които не се явява на работа като какви да ги третирам? Лицето ползва само 10 дни отпуск и след това трябва да се върне да си доработи до предизвестието.

P.G.H.R.

.....След изтичането на отпуската, трябва да му пусна писмо с обратна разписка за неявяването му и да го водя самоотлъчка до датата на предизвестието? И по какъв член трябва да оформя заповедта?

Точно така, след като свърши ПГО и не се яви 1-2 дни му изпращате писмо с обратна разписка, с което го приканвате да се яви, да обясни неявяването си или да представи оправдателен документ, защото в противен случай ще го водите в самоотлъчка и ще преминете към процедура за дисциплинарно наказание.
Това с процедурата по-скоро за сплашване, защото като нямате обяснения и наказанието ще увисне във въздуха.

Ако наистина не се яви сте в правото си да го водите в самоотлъчка.
За оформянето сте в доста неблагоприятна позиция.
Самите вие не сте конкретизирали причината за освобождаването и сега каквато и точка да напишете в заповедта (а тя не фигурира в предизвестието) сте уязвими.
Ако го уволните дисциплинарно заради самоотлъчките трябва мнооооого добре да си оформите документацията.
Слабото ви място е липсата на обяснения.
В обратната разписка конкретизирайте точно какво писмо изпращате, за да можете евентуално да го използвате вместо обяснения.

IVAN_19

  • Публикации: 574 / 10
как ще се оформи ситуацията,ако след като работника получи предизвестие по чл 328 ал 1.. реши,че не иска да работи предизвестието и работодателя отправил това предизвестие е съгласен с това . Как трябва да се прекрати договора в такъв случай

P.G.H.R.

Лицето по своя инициатива да подаде обратно собственото си предложение към работодателя, например взаимно съгласие.
И, ако идеята ги устройва, да си стиснат ръцете.  :smile1:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook