Лично ползване на нает от ЕООД автомобил

26.08.2019, 11:11 2610 1

26.08.2019, 11:11
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Собственик съм на ЕООД, регистрирано по ДДС. Основната дейност на фирмата са инженерни услуги и се налага често да пътувам в страната и чужбина. За момента ползвам личната си кола и осчетоводявам само разходите за гориво с командировъчни.

Искам да отдам личния си лек автомобил под наем на фирмата, за да могат да се признават всички разходи и ДДС за поддръжка и гориво.

Въпросът ми е как (и дали) мога да ползвам автомобила и за лични нужди.

Доколкото знам, ако колата е собственост на фирмата, мога да я наема срещу определена цена на км. например, но не ми е ясно как да наема кола, която съм отдал под наем...  Може ли например да се попълва пътна книжка и накрая разходите да се признават пропорционално според служебните и личните километри или нещо подобно?
#1 | 26.08.2019, 17:26
Публикации: 4 / 0
След като отдадете автомобила под наем (разбира се с договор за наем по пазарни цени ), може да изполвате всички документирани разходи за данъчни цели. Трябва да определите какъв процент от ползването на актива е за лични цели и съответно да пишете пъни листа,с които да докажете този процент. Може и да изберете 50/50 и да не пишете никакви пътни листа но нямате право да ползвате ддс.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група