Продажби на дребни търговци с касов апарат и без СУПТО

21.03.2019, 09:37 704 6

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Schetto

  • Публикации: 33 / 0
Здравейте,
От всичко прочете не успях да си отговоря на един въпрос:
Дребните търговци (малките магазинчета /примерно на пазарите/ или търговците на дребни стоки), които имат касови апарати, но не използват компютър или софтуер за продажбите си, задължени ли са да си взимат такъв? Ок - ще си издават фактурите на ръка, но при една проверка от НАП и засичане на складова наличност, как ще се извърши? Възможно ли е използването на програми от сорта на Ексел, където да се водят фактурите за покупките и продажбите за всеки ден? Или трябва счетоводителя да изписва ден по ден продажбите, за да може да се води коректно наличността и при проверка да може да изпрати справка?...
Дали ще е правилно ако си водят продажбите през деня на един лист хартия и описват: 1бр. трици, 2 бр. маймуни и т.н. … Не знам дали правилно се изразих, но нещо ми се губи в цялата тази лудница със СУПТО..  :blink:

IVAN_19

  • Публикации: 561 / 9
Аз не виждам нищо общо със задължението по Н-18, софтуер+ КА и декларирането им в НАП с това  този софтуер да дава информация за наличностите в обекта или фирмата като цяло . Този софтуер би трябва да дава информация за  приходите в обекта .
Ползването на софтуер според мен ще стане задължително от почити всички,ако се спазва изискването за задължителните атрибути,които трябва да се съдържат в една касова бележка . Тия очевадно не случайно са направели тези промени 2017 г ..
Това е моето мнение по въпроса ...а  и аз да попитам КАКВО СТАВА С ПРОМЕНИТЕ В Н-18..??? имаме ли удължаване на срока ..??

Schetto

  • Публикации: 33 / 0
Хмм...не схванах какво точно имахте предвид, но Ок.  :wink1:
Относно срока - очаквам да излезе нов днес или утре, защото вчера е имало среща за преговори. 

tihomir.petrov

  • Публикации: 101 / 10
Накратко, трябва да си смениш касовия апарат до 31.03.2019 г. щом не ползваш софтуер. Не си задължен да си купуваш софтуер или да ползваш компютър. От нап вероятно биха искали да видях продажбите от касовия апарат и след това да го съпоставят със счетоводните данни.

IVAN_19

  • Публикации: 561 / 9
Хмм...не схванах какво точно имахте предвид, но Ок.  :wink1:
Относно срока - очаквам да излезе нов днес или утре, защото вчера е имало среща за преговори.
това,което казвам е,че  всяка издавана КБ трябва да съдържа наименование на стока кол. и ед.цена ..а аз лично не виждам как това би могло да става само с  касов апарат без СУПТУ ..нали ви е ясно,че няма как 250 артикула в едно малко магазинче да се чукат код по код  ... това е едното а другото е ,че засичането на складовата наличност няма връзка с Н-18

IVAN_19

  • Публикации: 561 / 9
това,което казвам е,че  всяка издавана КБ трябва да съдържа наименование на стока кол. и ед.цена ..а аз лично не виждам как това би могло да става само с  касов апарат без СУПТо ..нали ви е ясно,че няма как 250 артикула в едно малко магазинче да се чукат код по код  ... това е едното а другото е ,че засичането на складовата наличност няма връзка с Н-18

Schetto

  • Публикации: 33 / 0
Да, съгласна съм. Вади си касов апарат до края на месеца, но ограничението на ползване на складовата програма ме обърква...
Наистина би трябвало да излиза на касовата бележка наименование, количество, цена и т.н., но много дребни търговци не са съгласни с това да имат софтуер, защото той примерно продава обувки на пазара, няма различни наименования, с които да ги отличава и как ще води складова наличност...не се знае...   :noexpression:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook