Разходи за стопанска или нестопанска дейност

19.03.2019, 12:56 936 4

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


dvasileva

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Фолклорен ансамбъл закупува престилки и колани за танцови програми по стопанската си дейност /изнасят се срещу заплащане в хотелски комплекс/. Тези костюми ще се използват и в нестопанската дейност на ансамбъла по принцип. През 2018г имам само приходи от стоп.дейност и членски внос. Направените разходи за костюми къде следва да бъдат отнесени - за стопанска или нестопанска дейност?

delphine

  • Публикации: 8700 / 1462
Вижте чл.30 от ЗКПО.

dvasileva

  • Публикации: 3 / 0
По смисъла на § 1, т. 17, б. „б” от ДР на ЗКПО "неразпределяеми разходи" са всички разходи за продажби, административни, финансови и извънредни разходи, които не се отнасят само към определена дейност и са свързани с осъществяване на дейност, подлежаща на облагане с корпоративен данък, извършвана от юридически лица с нестопанска цел.
Това ме притесни, нашите разходи не са административни., финансови или извънредни, нито за продажби

delphine

  • Публикации: 8700 / 1462
Ще трябва да ги разпределите по някакъв критерий и да напрпавите Ваш вътрешен документ / протокол за това . Важното е да не отидат в намаление на печалбата от стопанска дейност на 100 % / и да намалят и дължим евентуално данък / при положение, че ги използвате и за нестопанска.  :smile1:

свои

  • Публикации: 598 / 18
Общите разходи ги разпределяте на база на приходите от стопанска цел и приходите от не стопанска дейност.Изпращам Ви примерна таблица.Ако костюмите са 800 лева как да ги разпределите.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook