Консултантска фирма - Основни правила за изчисление на данъци

14.03.2019, 02:21 529 2

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


blackwall

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Абсолютно начинаещ съм по отношение на счетоводството и имам нужда да си изясня основните правила за изчисление на дължими данъци в България. Наясно съм, че законът за ДДС е един от най-сложните и че няма прости отговори на тези въпроси, но въпреки това имам следния въпрос и се надявам, че може да се даде някакъв относително валиден отговор имайки предвид недостатъчната информация (предварително се извинявам ако терминологията ми е неправилна, моля да бъда поправен):

Еднолично дружество с ограничена отговорност с консултантска/маркетингова дейност произвежда печалба в размер на 100,000 лв месечно. Тази печалба представлява оборотът на фирмата минус всички разходи, но без взети предвид данъци. Бих искал да знам в тази ситуация какви данъци и в какъв размер се дължат върху въпросната печалба. Казвали са ми, че грубо казано 50% от печалбата в тази ситуация ще бъде платена като данък (10% плосък, 5% дивидент, 20% ДДС и други?). Моля да ми обясните.

Също така можете ли да ми препоръчате книга, която може да ми помогне да разбера счетоводството в България на едно базисно ниво колкото да знам за какво говоря като мениджър/собственик на бизнес.

Благодаря предварително.

blackwall

  • Публикации: 2 / 0

djidja83

  • Публикации: 99 / 5
Това са данъците както сте ги описали, но
ДДС се дължи всеки месец за предходния, данък печалба се дължи до 31.03 на следващата година за предходната, а данък дивидент е дължим, когато решите да си изплащате дивиденти.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook