Осигуряване на назначен по ДУК и личен труд

18.03.2019, 15:49 1618 29

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Eko.plam

  • Публикации: 13 / 0
Да де ама как да сключи ТД сам със себе си от ИТ ми казаха че не може. Тогава ако впиша в договора за управление, че ще изпълнява управленса дейност и ще работи в производството за което ще получава еди си каква сума става ли

delphine

  • Публикации: 8461 / 1417
По първия въпрос ще срещнете двете противоположни мнения. Давам Ви линкове с различни гледни точки. Според едни може, според други не може...
http://balans.bg/4239-upravitel-na-eood-po-trudov-dogovor/
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,15609.20.html

и подобни други дискусии във форума , които може да намерите с търсачката .

"Тогава ако впиша в договора за управление, че ще изпълнява управленса дейност и ще работи в производството за което ще получава еди си каква сума става ли"
Според мене - не.

NIP

  • Публикации: 21 / 0
Хайде пак: лекар ,съдружник-управител по решение на ОС  в ООД се осигурява по ДУ/защото възнаграждението и осиг.са разход/. Другите трима лекари съдружници са на ТД. Как да се осигурява управителя за положения личен труд като лекар .Не желае да е самоосигуряващ, иска си заплата всеки месец и командировъчни като останалите. Не могат да назначат друг защото изискването на здравна каса е да е лекар. Може ли да има и ТД във фирмата за да си работи като лекар и без това не прави нищо като управител.Дайте съвет?

ХХХХХ

  • Публикации: 6010 / 876
Ами може да е хем самоосигуряващ се, хем да получава възнаграждение всеки месец - ОС взема решение да му се плаща личния труд и толкоз. Възнаграждението минава за разход на фирмата. Е, осигуровките са за негова сметка, но винаги може да си гласува по-високо възнаграждение, че да си "покрие" осигуровките :)
ТД може и да може - ако има друг управител, който да го назначи.

delphine

  • Публикации: 8461 / 1417
Хайде пак: лекар ,съдружник-управител по решение на ОС  в ООД се осигурява по ДУ/защото възнаграждението и осиг.са разход/.

Дайте конкретни цифри с ДУК-а - размер на възнаграждението , размер на осигуровките от "работодател" . Също така не става ясно - лицето желае дохода му да е висок / и осигуровките ще са такива респективно / или търси икономичен вариант и допълнителен "бонус" възнаграждение плюс осигуровки от "работодател" да минават на разход.
Сигурна съм, че като СОЛ би могъл да постигне същите резултати и освен това в качеството си на СОЛ и да управлява и да упражнява личен труд като лекар.
Можем да посмятаме и да се убедим в това / или противното / на база Вашите данни.

NIP

  • Публикации: 21 / 0
В момента е на ДУ с МОД за дейността 1045,това е и брутната сума- чисто 810,9лв
осиг . работодател 198,76лв. Общ разход на фирмата 1243,76. Как да ги нагодя по същия начин, като при самоосигуряване и личен труд пак фирмата ще плаща осигуровките ,но няма да са разход.

delphine

  • Публикации: 8461 / 1417
при самоосигуряване и личен труд пак фирмата ще плаща осигуровките ,но няма да са разход.

Това няма как да е правилно, нали ? И ако лицето иска фирмата да му плаща всичко, а фирмата иска всичко да и е разход не знам наистина как би могло да се реализира  и вълкът да е сит и агнето да е цяло. Ако лицето си поема осигуровките, както е редно , то при един вариант на СОЛ те биха имали далече по-малък размер при избор на минимума / примерно /. Тогава и фирмата не би имала това искане всичко да и минава на разход. Все пак вариантът с ДУК е неработещ, защото не дава възможност лекарят да упражнява личен труд именно в качеството си на лекар и каква полза тогава кое минава или не на разход ?

ХХХХХ

  • Публикации: 6010 / 876
При възнаграждение за личен труд 1311,50 осигуровките за на СОЛ с ОЗМ ще са 410,50 лв, данъка 90,10 лв, чист доход на СОЛа 810,90.
Разход на фирмата 1311,50 лв. Общо вноски в бюджета 500,60 лв.
При случая с ДУК (при ТЗПБ 0,5%) вноските в бюджета на са 432,86, а разхода за фирмата 1243,76,
При подобни сметки аз съм за СОЛ.


Може да се направят и други сметки. Ако Например при същия Разход за фирмата 1244лв, платени като личен труд, осигуровки плюс данък на СОЛа са малко под 475 лв, данъка 90,10 а нетния доход е около 770

ХХХХХ

  • Публикации: 6010 / 876
Понеже ми изтече времето за корекция и не можах да дам още един довод в полза на СОЛа:
При така посочените цифри при ДУ осигурителния доход на лицето е 1045, а като СОЛ е с 20-30% по-висок. Така може да се надява на по-висока пенсия, по-големи обезщетения за болнични и майчинство.
Е, няма право на обезщетение за безработица, но и никой не мисли да го уволнява, че нали :)

ХХХХХ

  • Публикации: 6010 / 876
Може да се направят и други сметки. Ако Например при същия Разход за фирмата 1244лв, платени като личен труд, осигуровки плюс данък на СОЛа са малко под 475 лв, данъка 90,10 а нетния доход е около 770
В горния пост има нещо неизтрито  :blush:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook