Смисълът от авансови вноски по ЗКПО

04.03.2019, 20:34 522 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


kirilm

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Опитвам се да си обясня защо му е на законодателя да създава толкова много проблеми на толкова много хора да внасят авансови вноски по ЗКПО за приходи над 300 000 лв. и на 3 000 000 лв. Законът дава възможност да декларираш 0 прогнозирана печалба и декември месец да промениш очакваната печалба и да си направиш корекция. Или дори малко преди декември. Или реално всеки месец може да я променяш. Което е правилно. Трябва да можеш да променяш очакваната си печалба.

Но защо му е на законодателя да създава толкова много работа на толкова много хора след като така или иначе следващата година всички си плащат данъците. (декларираш печалба, дължиш данък.)

И тук отговори като "Законодателят е глупав", "Тази държава на никъде не отива", "Защото сме най-бедната държава в ЕС и защото адниминстрацията ни трябва да се храни" и тн и тн въпреки че ги разбирам, реално не отговарят на въпроса.

Наистина, с какъв аргумент хората се събират и решават - "сега ще правим този закон защото..." и какво е след защото.

Много ви блаогдаря.

 

ХХХХХ

  • Публикации: 5996 / 872
Идеята е бюджета да се пълни ритмично. Вярно, може първите тримесечия да е 0 и да се плати през декември, но и това е по-добре, отколкото всичко в края на март.
За субективния фактор няма да коментирам, но щом има фирми с НПП под 300000, които по желание правят авансови вноски, значи повече им харесва 4*500, отколкото 2000 наведнъж

kirilm

  • Публикации: 2 / 0
Благодаря. Това, което виждам аз около мен е че е не рядко срещана практика хората да не плащат авансово, а да си подават почти нулеви прогнози и след това да ги редактират. Така ли е около вас? Колко често хората подават нулеви очаквания и ги редактират декември?

Също се чудя, каква част от разходите които прави правителството през 2019 са от постъпилите с месечни вноски данъци за очакваните през 2019 печалби и каква част са от данъците за 2018 година. Някой знае ли как може да се провери това? Дали въобще има смисъл от този закон ако едва примерно 5% от направените разходи през 2019 се покриват от авансови вноски? 

delphine

  • Публикации: 8452 / 1413
Това, което виждам аз около мен е че е не рядко срещана практика хората да не плащат авансово, а да си подават почти нулеви прогнози и след това да ги редактират. Така ли е около вас? Колко често хората подават нулеви очаквания и ги редактират декември?

За статистиката само - около мене не е така. Плащат си авансовите вноски с идеята, че първо са задължени и второ да си помогнат в плащането на данъка в края на годината. Някак не им се губи време в сметки и корекции. Друг е въпросът, ако има очевидна необходимост от това и резултатите драстично се разминават с прогнозните.


В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook