Важни крайни срокове по Наредба Н-18 (след промените)

27.02.2019, 12:14 30352 21

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

 • Публикации: 456 / 145
 • www.kik-info.com
 • Администратор на сайта
Срокът за всички търговци (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), използващи софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти (СУПТО), в който трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18, ще бъде удължен до края на септември 2019 г. потвърди министърът на финансите вчера.

Всички търговци, независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите имат срок до края на септември 2019 г. в който трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, допълват от НАП.

За лицата, които не използват софтуер за управление на продажбите, сроковете остават непроменени. Регистрираните по ДДС компании, които не ползват софтуер, а отчитат продажбите си само на касов апарат, са длъжни да го сменят или модифицират до края на март 2019 г. Фирмите без регистрация по ДДС и не ползващи софтуер за управление на продажбите трябва да сменят или модифицират касовите си апарати до края на юни 2019 г.

До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи.
 
Търговците на горива до края на март 2019 г. трябва да започнат  да отпечатват на всяка касова бележка данни за покупната цена, дължимия акциз, ДДС и продажната цена на горивата, които продават. До края на юни 2019 г. търговците на горива трябва да приведат в съответствие с изискванията и електронните си системи с фискална памет.

В следващите дни предстои да бъде публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба Н-18, в който ще бъдат регламентирани новите срокове. Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане, като междувременно продължават срещите на експерти на НАП и представители на бизнеса за изясняване на спорните моменти в наредбата.

Важни крайни срокове по Наредба Н-18 (след предстоящите промени)

29.03.2019 г.
Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.

31.03.2019 г.
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

30.06.2019 г.
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 г.
Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.

31.12.2019 г.
Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на наредбата


Вижте още:
Безплатно фактуриране без нужда от връзка с касов апарат и СУПТО


bobo

 • Публикации: 2794 / 375
Ситуация:
Днес съм взел решение да използвам СУПТО, поради това не сменям/модифицирам КА в късия срок (31.03. или 30.06.), а броя срока до 30.09. По някакви търговски причини обаче, бизнесът ми е намалял, част от дейностите отпадат, през август правя анализ и решавам, че и няма да ми трябва и няма да въвеждам СУПТО до 30.09. В същото време съм изпуснал късите срокове. Какво става?

tihomir.petrov

 • Публикации: 127 / 12
Препоръчвам следното:

В случая следва да се осигури отчетност, осигуряваща възможност за текущ и последващ контрол

Възможно и след промените на наредбата  да има подобно разяснение.

bobi66

 • Публикации: 3 / 0
Здравейте,
моля, за консултация - търговец има физически магазин/склад има и електронен магазин, при всяка продажба с Наложен платеж се издава касов бон, необходимо ли е да подаде информация  в НАП във връзка с приложения по-долу текст?

29.03.2019 г.
Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.
Благодаря.


IVAN_19

 • Публикации: 570 / 9
първо това има ли го някъде черно на бяло ,че тези срокове се удължават и второ,това с КА също е поредната дивотия,кой ще сменя ,кой няма  ..
Всеки ,който издава фактури от някаква складова програма ли ще бъде с гратисен срок и за КА или трябва да използваш лицензиран софтуер ...
Тия вместо да успокоят нещата те създадоха още по голям хаос

tenerife22

 • Публикации: 82 / 12
НАП праща поне 50 000 нови касови апарата за преработка

Това е от вестник Сега- днешния брой.
Тъкмо ги купихме и сега- преработка! Аман от глупости, тези нямат спиране!!

Вчера не е имало връзка с НАП 4 часа, а като се вържат всички, тогава какво?

ditzve

 • Публикации: 889 / 49
Имам фирма с дейност продажба на метали-тръби ,ламарини и т.н.Имат много голям двор-склад.Има две отделни помещения ,намиращи се на разстояние 200м. едно от друго.Сега използват едното за офис-там е касовия апарат и фактурираща програма-безплатната на микроинвест. След обясненията ми,че вече няма да могат да я ползват,ако не е свързана с касовия апарат и декларирана в НАП ми зададоха въпроса:
Ако в единия офис е касовия апарат ,а в другия е програмата за фактуриране ,дали е законно?Примерно клиента взема стоката,плаща в единия офис и го изпращат в другия офис да си вземе фактурата.Дали по този начин може,дайте мнения,моля.

bobo

 • Публикации: 2794 / 375
^^ Не ми се струва да го приемат за законно, все пак обектът е един. Още повече, че фактурата ви се издава от софт, който най-вероятно е СУПТО, ако имате база данни на фирмите-клиенти. А щом имате СУПТО и имате КА, то те трябва да са свързани.

IVAN_19

 • Публикации: 570 / 9
тази тъпотия отменена ли е все пак някой казал,рекъл май това е  за сега ...????? кой ще сменя КА и кой няма ????  Защото в момента коментираме нещо ,което не се знае родено ли е ,ще живее ли или вече е мъртво ...
Тия ако мислят пет пъти да правим актуализации ,както до сега със промените си за разни декларации и декларацийки  ще им ..... и  майката ....

bobo

 • Публикации: 2794 / 375
Кое да е отменено? Въвеждането на новите КА и евентуалната им връзка със СУПТО ли? Не е отменено, има даже срокове.

IVAN_19

 • Публикации: 570 / 9
не съм се изразил много точно ,та  променени ли са сроковете и ако да  кога  и какви са 

ira7202

 • Публикации: 36 / 4
Здравейте! Цялата тази каша мисля, че не засяга фирма, регистрирана по ДДС, която извършва услуги и плащанията от клиентите са само по банков път - нали ?

bobo

 • Публикации: 2794 / 375
Здравейте! Цялата тази каша мисля, че не засяга фирма, регистрирана по ДДС, която извършва услуги и плащанията от клиентите са само по банков път - нали ?

Цялата тази каша не засяга фирма, която извършва услуги и плащанията от клиентите са само по банков път.

ira7202

 • Публикации: 36 / 4
 :good:
Благодаря! Веднъж и аз да не съм под пара  :yes3:

Никол123

 • Публикации: 32 / 0
Здравейте, дали правилно съм разбрала.......
Освен подмяна на касовия апарат , трябва да си закупя и подходящ софтуер който да е свързан с касовият апарат , щом като в обекта/офис за дограма/ ми се налага да издавам и фактури .
Към момента ползвам безплатен на микроинвест който ми върши чудесна работа за фактуриране/случва се рядко , но се случва/.
Благодаря.

bobo

 • Публикации: 2794 / 375
Доколкото разбрах: ако в този фактуриращ софтуер имате, например, база данни за фирмите, то НАП го считат за СУПТО, съответно трябва да е свързан с КА, и КБ трябва да се издават задължително чрез въвеждане на детайлите по продажбата в СУПТО-то, а не да се пуска КБ в КА.
Ако фактуриращият софтуер не пази никакви данни, то не е СУПТО и може да си го ползвате и да пускате КБ от КА.

ДаниЕ

 • Публикации: 87 / 0
И все пак в първото изречение пише : '' ще бъде удължен  до края на септември 2019г..."
А всъщност все още не е, или ?

ДаниЕ

 • Публикации: 87 / 0
Сега влязох в сайта на минфин и видях, че датата на приключване  е 15.03.2019. Значи, чакаме.

IVAN_19

 • Публикации: 570 / 9
тия приеха ли някакви изменения ..??? то останаха 10 дни


В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook