Облагане на социални разходи, предоставени в натура по реда на ЗКПО

26.02.2019, 10:47 1679 0

26.02.2019, 10:47
Публикации: 8 / 0
Здравейте,казуса ми е следният:Дружество раздава ваучери в размер на 60лв.Сега обаче се взема решение да се сключи и договор за допълнителна медицинска застраховка и съответно да се намалят ваучерите на 35 ваучер за храна и 25лв допълнителна медицинска застраховка.Някои от служителите обаче не желаят здравна застраховка ,а си искат ваучерите в пълен размер.
Въпросът ми е:
1. При положение, че една част от служителите изберат социалните разходи в натура, да са с предмет „ваучери за храна“ /около 90% от списъчния състав/, а останалата част от служителите предпочитат  „Ваучер за храна+Здравна застраховка“ /около 90% от списъчния състав на дружеството/, то може ли да се счита, че са изпълнени разпоредбите на чл. 204, ал. 1, т. 2, буква „а“и "б" и кумулативно разходите, които направи дружеството могат да се дефинират като „социални разходи, предоставени в натура“ на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол /наети лица/?
2. В случай, че ежемесечните вноски за „доброволно здравно осигуряване“ и ваучерите за храна (общо до 60лв месечно), които дружеството прави се определят като „социални разходи, предоставени в натура“ на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол може ли да се ползва от разпоредбата на чл. 208 от ЗКПО?
Благодаря предварително на включилите се с мнение в дискусията.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група