Онлайн фактуриране без нужда от СУПТО и връзка с касов апарат

09.02.2019, 21:54 79069 8

09.02.2019, 21:54
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
След промените в Наредба Н-18 и новите изисквания към софтуерите за много фирми възникна въпросът: „Трябва ли да свържем софтуера си за фактуриране задължително с касовия апарат, както се изисква за СУПТО?

В разяснение на НАП с Изх. №: 3_140/21.01.2019 e обърнато внимание на това, че нито ЗДДС, нито Наредба № Н-18 задължават лицата да използват СУПТО при отчитане на извършените от тях продажби на стоки и услуги в търговските обекти.

Определението за софтуер за управление на продажбите в търговски обект (СУПТО) е заложено в § 1, т. 84 от ДР на ЗДДС и §1, т. 19 от ДР на Наредба № Н-18. От материалите, които НАП публикува на сайта си, става ясно, че разбирането на НАП за СУПТО е софтуер, който обработва и съхранява в база данни въвеждана информация за количество, вид и продажна цена на заявени от клиент стоки и/или услуги и отразява тяхното предоставяне/заплащане. Това се потвърждава от отговора на НАП на въпрос (тук, стр. 4), който зададохме. Което означава, че СУПТО са по-голямата част от познатите ни софтуери за фактуриране, когато с тях се отчитат продажби, за които е задължително издаването на касов бон.

Следователно, за да не е СУПТО даден софтуер за фактуриране (неСУПТО), респективно да не се налага свързването му касовия апарат, то той трябва да не обработва и не съхранява в база данни въвеждана информация за количество, вид и продажна цена на заявени от клиент стоки и/или услуги и да не отразява тяхното предоставяне/заплащане. Това бе коментирано от експертите на НАП тук (видео).

Как можем да помогнем?

В платформата КиК Инфо създадохме безплатно онлайн приложение Фактуриране без нужда от СУПТО, което изпълнява посочените условия и не съхранява информация за вид, цени, количества на продаденото в бази данни, и затова при фактуриране на продажби в брой не е нужно да се регистрира и декларира като СУПТО, нито да се свързва с касовия апарат.

Предимства при използването:
  • Не се налага да се свързва с касовия апарат
  • Не се налага да се декларира/предекларира в НАП
  • Не се налага осигуряване на “одиторски профил” за данъчните
  • Не се налага инсталиране на софтуер
  • Достъпно от всяка точка и по всяко време онлайн
  • Издава фактури и известия в PDF - за печат или имейл
Още улеснения, които предвидихме:
  • Проверка и попълване на данните на клиенти, регистрирани по ДДС от VIES
  • Цените могат да бъдат въвеждани с или без ДДС и приложението ги калкулира обратно
  • Фактурите могат да бъдат издавани на български, английски и двуезично
  • Фактурите могат да бъдат издавани в лева и валута
  • За издаване на проформа фактура тук
Приложението неСУПТО е подходящо за фирми, които нямат нужда да следят наличности, продажни цени и количества и да използват складова програма и друг СУПТО в обекта си.

Обръщаме внимание, че:
  • В търговския обект не може да има друг софтуер, чрез който да се обработва и съхранява в база данни въвеждана информация за количество, вид и продажна цена на заявени от клиент стоки и/или услуги и да се отразява тяхното предоставяне/заплащане.
  • Ако все пак имате инсталиран СУПТО в обекта си, не можете да фактурирате с отделен софтуер за фактуриране, а трябва да фактурирате чрез Вашия СУПТО.
  • В случай, че в обекта се използва СУПТО, софтуерът задължително трябва да  управлява всички фискални устройства в този обект.
  • В случаите, в които СУПТО представлява модул от софтуер, останалите модули не могат да имат дублираща функционалност за управление на продажбите или функционалност, целяща заобикаляне на изискванията в приложение N 29 от Наредба Н–18.


kik info
По-бързо. По-удобно. По-сигурно.
Хиляди счетоводители се абонираха и ежедневно ползват www.kik-info.com.
#1 | 24.02.2019, 10:13
Публикации: 2 / 0
Привет,
Аз съм ИТ ФИРМА, имам административен панел в който съхранявам договори, проформи й фактури. Плащанията минават през банковите сметки на компанията. Нямам нужда от касов апарат й не използвам, тъй като плащанията минават по фирмена сметка, а фактурите се генерират на база наш софтуер.

В случая засяга ли ме СУПТО й наредба н-8?
#2 | 24.02.2019, 13:24
Публикации: 9299 / 1558
не

Наредбата е Н-18
Наредба Н-8 може и да Ви засяга :)
#3 | 25.02.2019, 08:50
Публикации: 2 / 0
Именно. Имах предвид Наредба – Н 18, пропуснал съм 1цата.
#4 | 15.03.2019, 10:05
Публикации: 105 / 6
Здравейте,
Хотел- фактурите платени в брой или с ПОС терминал се издават на кочан, първи етаж на хотела са търговски площи отдадени под наем- плащането на наемите е по банка.
За нощувките и наемите платени по банков път издавам фактура от "онлайн фактуриране.бг". Лоби бара не издава фактури, но от два месеца два от наемите се плащат в брой, фактурата я издавам от "онлайн фактуриране.бг", а касовият бон от апарата на лобито /там ДДС е 20%/. Нямаме СУПТО. За тези два наема мога да си взема фактури на кочан с нова номерация за Лоби бара и така спазвам изискванията на Н-18? Така ли е?
#5 | 15.03.2019, 10:26
Публикации: 4367 / 719
Ако фактурите са от кочан - да, но имам усещането, че хотелският софтуер може и да се окаже СУПТО, понеже се управляват продажбите... та не знам.
#6 | 15.03.2019, 10:59
Публикации: 105 / 6
Хотела не работи с никакъв софтуер. На рецепция нямат компютър и не е нужен. От счетоводството издават само фактурите за банковите плащания.
#7 | 15.03.2019, 11:28
Публикации: 4367 / 719
ОК. От новините бях останал с впечатление, че хотелите имат някакви софтуери за отчитане на нощувките и данните на нощуващите.
#8 | 15.03.2019, 11:48
Публикации: 105 / 6
да месечно справки към НСИ, към общините декл, по чл.116 за данъка, предвижда се от септември 2019 ги задължат да използват софтуер....
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група