Парично обещетение от НОИ след записване в Бюро по труда

24.01.2019, 09:20 2134 3

24.01.2019, 09:20
Публикации: 4 / 0
Здравейте!
Казус: Освободена съм по чл. 71, ал. 1 в шестмесечния срок на изпитване на дата 18 декември. Имам право на парична обещетение от НОИ, доколкото знам. Записана съм в БТ в седем дневния срок след 18 декември, НО не съм се регистрирала в НОИ за получаването на парите, защото още чакам нови оферти, а и имам 3 месеца.
Въпросът ми е: Мога ли да изгубя правото си на обещетение от НОИ, след като не съм се регистрирала там, ако и при новия работодател не се получи и ме освободи в 6-месечния срок? Питам, защото съм се регистирала в Бюрото по труда, но не съм в НОИ, защото чакам оферти. Смисъл, ако утре почна работа и след 4 месеца ме освободят пак по чл. 71, какви права ще имам? Ще мога ли пак да си отида на БТ и пак да имам възможност да се регистрирам в НОИ за да получавам средствата, които ми се полагат спрямо трудовия стаж - там 8-10 или 12 месеца?
Притеснявам се, да не ме прецакат, че съм била на БТ и повече няма обещетение, а аз пари не съм взимала, защото изобщо не съм се регистрирала в НОИ.
Благодаря предварително! 
#1 | 24.01.2019, 10:48
Публикации: 6668 / 658
Какво Ви пречи да се регистрирате в НОИ. Да си получите обезщетението за безработица от 18.12. Ако Ви предложат работа ще си прекратите в срок регистрацията и ако на новото работно място не се получат нещата, ще си продължите получаване на обезщетението за оставащия период от време.
#2 | 24.01.2019, 11:25
Публикации: 4 / 0
Притеснява ме, че очаквам предложение всеки момент и като ги знам тия лелки там, поне 10 дни ще ми обработват документите и избягвам момента, в който аз "съм в процес на регистрация в НОИ", а ми се предлага договор. Смисъл не искам мазаляци и разправии с кофти нервни хора и много кофти система. За това правя цялата тази процедура, а дори и губя пари, като не се регистирам в НОИ, но просто дори не искам и да ги виждам..как да ви кажа. Предпочитам да изгубя месец или два обещетение, отколкото да ми скъсат нервите тези хора и "несъвършенната държавна система". Какво ще ми препоръчате?
По принцип, според моята логика, това 3-месечно регистиране в НОИ е точно за такива като мен, които не искат да се регистират, ако имат възможност за бърз старт отново. Ама това е мое предположение в България. В нищо не съм сигурна! :-(
#3 | 25.01.2019, 17:55
Публикации: 1302 / 183
Срокът за регистрация в НОИ е достатъчно дълъг, което означава, че можете да се регистрирате там и в предпоследния ден, ама не го изчаквайте чак предпоследния да не ви върнат за нещо и да го изпуснете.
Ако пък съвсем не получите подходящи оферти ще се наложи да си пообщувате малко с
с кофти нервни хора тия лелки там
и
да ги виждате да ви скъсат нервите
.

Нормално е да не сте сигурна, животът е динамичен и нищо не е сигурно.  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група