Напускане в предизвестие, но неплатена заплата.

14.01.2019, 14:33 1645 2

14.01.2019, 14:33
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

имам следния казус и се надявам на помощ от Ваша страна.

Компанията, която работя реши да съкрати щата и съответно на мен ми бе отправено предизвестие по чл 328 ал1. т.2

Договора със компанията ми е с предизвестие от 3 месеца. Съответно е описано в заявлението за освобождаване, че ще се дължи евентоално и заплащане по чл.222 след един месец.

Тук въпроса обаче е следния. След подписване на това предизвестие съответно в момента има забавяне на заплатите от страна на работодателя с 5 дни (поне на този етап).

Знам, че мога да напусна без предизвестие поради забавяне, но не знам какво променя това, че вече пък съм в предизвестие от страна на работодател.

Ако да кажем утре подам молба какво ще е длъжен да ми изплати той? Предполатам оставащия месец от предизвестието? В такъв случай неустойката по чл.222 дължи ли се?

Благодаря предварително.   
#1 | 14.01.2019, 15:18
Публикации: 4367 / 719
Все пак, датата на плащане на заплатите спомената ли е в някакъв документ (ТД, вътрешни правила), ако е по-ранна от последния ден на месеца? Защото ако са закъснели с 5 дни от обичайната дата на изплащане не означава, че за закъснели след документирания срок.

КТ
Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие

Чл. 221. При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
...
(4) Действителните вреди по предходните алинеи се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:
1. в случаите по ал. 1 - за времето, през което работникът или служителят е останал без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение;
...
#2 | 14.01.2019, 16:00
Публикации: 2 / 0
Да датата на плащане е описана в договора, който съм подписал и тя е до 9-то число на следващия месец.

На база предходния отговор е ясно, че неустойката е дължима за срока, който ми е останал до пълните 3-месеца на предизвестие, но в такъв случай дължи ли се неустойка по чл.222

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група