Деклариране до 29,06,2019 електр.загазини и ETSY , Ebay

11.01.2019, 15:45 1308 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КАЛИНА 31

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Съгласно новите изисквания -  "Търговците, които използват собствени, наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 март 2019. Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си."
   Искам да попитам някой насно ли е това важи ли за търгуване в  ETSY  и Ebay. По- конкретно - за ползване платформата на Етси . През 2018 започнах да излагам там мои неща-направени от мен като хоби в обособено мое място, плащам си съотв.такси / съотв.платено и ДДС/ всеки месец за изложени мои неща и имам ... 1 /една / продажба само / за клиент в чужбина извън ЕС/.  Това прави ли ме задължен да декларирам нещо , от което в момента съм на загуба и плащ.е по Кт превод .  Благодаря.

КАЛИНА 31

  • Публикации: 3 / 0
до 29.03,2019   

Olyna

  • Публикации: 98 / 6
Зависи, дали имате задължение за издаване на касов бон при продажбата. В рубриката "новини" има публикувано писмо на НАП, че електронните магазини, които нямат задължение да издават касов бон, не са задължени да се обявяват в НАП.
Дали сте задължени да издавате касов бон:
1. При плащане през Пейпал.  Доскоро се считаше,  че не е задължително издаването на касов бон, но излезе едно становище, че това не е плащане по банков път и тъй като клиентите плащат с карти и чекове, то трябва да се издават касови бележки.  И последно не е ясно трябва или не трябва да се издават касови бележки. Освен това дори и да се издават касови бележки, това няма как да стане в момента на плащането.

2. При плащане през Etsy Payments. Клиентите плащат с карти, чекове и др. на Etsy, а Etsy превежда набраните суми от банкова сметка в ЕС във Вашата банкова сметка. Имаше тук една дискусия преди време, че плащането с банкова карта, чек и др. се извършва в чужбина, а Наредбата има териториален обхват, така че не касае тези плащания. По тази логика би трябвало за тези плащания да не е задължително издаването на касови бележки. Пуснах писмо до НАП, където изрично ги попитах за териториалния обхват в случая. В писмото им липсваше отговор на този въпрос.

Моля колегите също да вземат отношение, тъй като плащанията, особено през Пейпал, са много разпространени.
Мисля, че ако смятате да развивате бизнес и да увеличавате продажбите си ( не инцидентни),  е добре да декларирате ел.магазина.

КАЛИНА 31

  • Публикации: 3 / 0
Благодаря за отговора. Доколкото разбирам няма категорична яснота за Рay pal и Etsy carts- все пак получената сума тук е по банкова сметка . Отделно е другото, че в Етси и Ebay се  продават собств.изработени неща от хора без регистр.фирми / включит.и аз/- та какви касови бележки да издаваме./ става дума за епизод. или малки продажби или никакви за дълго време./ Което ме навежда на въпроса под каква форма човек трябва да се регисгрира , за да излезе от порочния кръг хем да е според изискв. хем да останат някакви малки пари и за твореца.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook