Второ майчинство : опции ?

09.01.2019, 14:38 1521 1

09.01.2019, 14:38
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

имам следния счетоводен и житейски "казус":

Съпругата ми от много години работи все на граждански договори, първо журналистка, последните 2 години (грубо) е маникюристка.
Има и доста години общ трудов стаж на трудов договор (да речем 5).

2015 година с трудов договор беше назначена във фирма за да може да взима минималните майчински. Назначена беше 3 месеца преди термина и малко след това излезе в болничен (т.е. не е работила реално). Детето се роди живо и здраво и в продължение на 2 години взимаше минимум като само плащахме 20на лева на месец за здравни, после още 1 неплатена година за да си тече трудов стаж. 

Лятото през 2018 година излезе за около 4 месеца на борсата и взимаше минимума там.

Сега отново е бременна и отново е само на граждански договор. Във предната фирма няма как да бъде назначена тъй като фирмата в края на годината беше затворена.  В момента ѝ плащаме само здравните и е с непрекъснати здравни права.

Какви са опциите и на какво бихме могли да разчитаме?

- Има ли възможност пак да бъде назначена така в някоя фирма за да взима минимум?
- Как стои въпросът със самоосигуряване ЕТ, ООД, ЕООД и други форми и струва ли си ? Литературата по темата сякаш е безкрайна и се говори за прокуристи, които също трябва да плащат и т.н.

Говорим за получаване на процент от МРЗ, а не за някакви напомпани суми .. в крайна сметка от моята заплата взимат горе долу такава сума всеки месец от много години и ми е доста криво, че понеже е все на граждански пак не може да взима нищо официално без някакви други варианти... 

Благодаря за всякаква информация и предложения и се извинявам ако някой сметне темата за "сива".

Поздрави
#1 | 09.01.2019, 16:43
Публикации: 9335 / 1570
Ако бъде назначена на трудов договор и има поне един отработен ден преди първия от поредицата болнични, ще има право на минималното майчинство.
Ако се регистрира като ЕТ, ЕООД или свободна професия и има поне един ден в осигуряване в вноски за общо заболяване и майчинство, също ще има право на обезщетение. След като е маникюрист и журналист, да се регистрира като свободна професия на едно от основанията и да се самоосигурява. Когато излезе в болничен и/или майчинство просто няма да упражнява дейност и ще си внася само здравни за болничните. Ако се решите на тая стъпка, консултирайте се със счетоводител, за да Ви обясни подробностите и необходимите документи, които се подават месечно или периодично.

И още нещо: минималното майчинство не е процент от минималната заплата, а цяяялаа минимална заплата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група