Ваучери за храна

17.12.2018, 14:46 9594 5

17.12.2018, 14:46
-dreben-
Здравейте,
може ли да ми обясните малко повече за ваучерите за храна, които се предоставят на работниците и служителите.
Интересува ме до каква стойност не са облагаеми?
Трябва ли да са включени във фиша за заплата или не?
Част от РЗ ли са или се дават допълнително ( имам предвид ако заплатата ми е 510 лв - трябва да получа 510 + 60 лева ваучери или ваучерите влизат в тези 510 )?
Как се осчетоводяват?

Имам бегла представа и мнение по въпросите, които зададох, но искам да събера повече мнения и съвети от практиката.
Бях 2 години в майчинство и когато се върнах на работа се оказа че сме с нов главен счетоводител. Тази, с която съм работила и тази с която работя сега имам съвсем различно виждане за счетоводство  :blink:  :blink:  :blink:
Честно казано вече се съмнявам и в собствените си способности покрай новата.
Ще съм благодарна за мненията Ви :)
#1 | 17.12.2018, 15:37
Публикации: 4364 / 719
Ваучерите не са заплата и се дават отделно, независимо от заплатата. Аз не ги включвам към фишове, въобще не намесвам заплатите, в случай, че са необлагаеми (ако са - тогава се налага заради данъка и ДОО). Раздавам ги отделно, по отделен списък, в дни, различни от дните на заплати.

До 60 лв на човек месечно са необлагаеми, но трябва да са раздадени на всички и по равно, независимо от отработено време, разни отпуски, болнични и т.н. работни отношения. Има и още няколко условия, погледнеге ги в ЗКПО.

Пишете в гугъл "НАП въпроси и отговори", търсете в системата по ключова дума "ваучери" и ще излязат много писма, от които ще придобиете представа.
#2 | 09.01.2019, 17:54
-dreben-
Доста прочетох и ми стана пълна каша в главата.
Нашите хем ги има във фиша за заплата, хем ги раздават с протокол и не са по равно на всички, а според отработените дни в месеца, но не надвишават 60лева.
Мога да приложа и снимка на фиш за да видите как са включени.
Според мен не трябва да е така.
Значи във фиша ми пише основна заплата 450лв., осигурителен доход 510лева
Включени са 60 лева социални разходи - ваучери за храна в начисляванията и са включени в удръжките пак 60 лева като други удръжки от сумата за получаване - социални разходи в натура.
и веднъж се подписвам на фиша, веднъж на друг протокол за раздаване на ваучерите.
Честно се обърках яко.

Преди да изляза по майчинство въобще не влизаха във ведомостта и фиша за заплата. Раздавахме ги пак с протокол, но отново не бяха по равно на всички а според присъствените дни.
 
Най ме притеснява така както ги прави сега главната дали е вярно, че не иска да обясни защо така ги прави. А после яйцето може и на  :blush: :blush: :blush: :blush: мойто д.пе да се изпече.
#3 | 09.01.2019, 19:23
Публикации: 4364 / 719
Значи във фиша ми пише основна заплата 450лв., осигурителен доход 510лева
Включени са 60 лева социални разходи - ваучери за храна в начисляванията и са включени в удръжките пак 60 лева като други удръжки от сумата за получаване - социални разходи в натура.

Фишът (със заличени ЛД) може да помогне за да видим дали върху тези 60 лв ви начисляват и удържат осигуровки и данък. Но ми се струва, че не, тъй като вашият работодател се прави на хитрец - иска да спести осигуровки. Няма как основната РЗ да е под МРЗ 510 лв (за 8-часов работен ден). Ако се мъчат да докарат МРЗ с тези включени ваучери (за да не плащат осигуровки върх, тях) - това е нарушение на закона. Това е едно на ръка. Второ - щом се дават с различни суми следва да се облагат с ДОО и ДДФЛ, дори и да не са включени, за да докарат сумата на МРЗ.
#4 | 28.01.2019, 21:24
-dreben-
Това е един фиш за заплата. Отделно от него се подписваме че получаваме ваучерите на протокол, като ваучерите са съобразно работните дни, а не на всички по равно.
#5 | 29.01.2019, 09:43
Публикации: 4364 / 719
В такъв случай са облагаеми със всичко, съответно е безсмислено да се занимавате с ваучери. В дясната страна на фиша пише, че ги облагат с ДОО, обаче пък са намалили облагаемата за ДДФЛ сума с 60 лв? Нещо ми убягва.

Но това, че стойността на ваучерите е включена в минималната работна заплата си е яко гаф.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група