Фактури по MOSS, деклариране

07.12.2018, 14:36 2866 2

07.12.2018, 14:36
Публикации: 58 / 2
Здравейте,
Моля за помощ, юридическо лице регистрирано по МOSS за предоставяне на ел.услуги, така са изградили онлайн системата, че при покупка на услугата, платформата веднага издава фактура. Но проблема е, че когато  фирма от ЕС прави покупка си въвежда само името и адреса и толкова, не въвежда VAT номера. Как осчетоводявате в ддс дневника такава фактура, като и начислите 20% ддс и си влезна в продажбите в колони 9 и 10 за ДО и ДДС и се плати на съответния месец, а не на тримесечие с ддсто по MOSS по държави или греша? Изисквате ли ЕГН или някакъв идентификационен код за физическите лица, когато издавате фактури по MOSS.
Благодаря предварително!
#1 | 07.12.2018, 14:50
Публикации: 58 / 12
1. Какво е MOSS?

От 1 януари 2015 г. влезе в сила съществена промяна на правилата за облагане с ДДС на доставки на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно разпространение и услуги, извършвани по електронен път между различни държави членки. Считано от тази дата, регистрираните по ДДС лица предоставящи такива услуги на нерегистрирани за целите на ДДС крайни потребители в други държави членки, следва да начисляват ДДС според правилата и ставките в съответната държава членка, където са установени тези потребители (държава членка на потребление).
Това е цитат от сайта на НАП. - http://www.nap.bg/page?id=551
Щом нямате VAT номер как смятате да докажете, че лицето е данъчнозадължено?
#2 | 08.12.2018, 10:15
Публикации: 59 / 6
  Вие сте юридическо лице регистрирано по МOSS -мисля трябва да прочетете  малко повече по темата , ако ви предстои попълване на първата декларация по MOSS, но ето малко помощ от мен:
 Когато клиент е посочил в профил само име и държава, без да е посочил VAT номер,  тогава трябва да му начислите ддс по ставката на съответната държава , което НЕ ПОСОЧВАТЕ В МЕСЕЧЕН ДНЕВНИК ПО ЗДДС. Тези фактури ги осчетоводявате без да минавате през дневник , като аз например съм си открила аналитични сметки например 45311-ддс по МОSS UK  и съответно 7031-приходи от продажба на услуги UK и контирам фактурата 411/45511,7031  и така на тримесечие си декларирам   сумите на   ддс по държави и внасяме ддс в НАП. Същото правя и с физическите лица ,за които също автоматично се издава фактура с начислено ддс на съответната държава от ЕС   От практиката си обаче ви съветвам да пишете на тези фирми от ЕС, които не са си посочили валиден ВАТ номер да го направят ,ако имат такъв и вие го проверите, че е ок ,защото в 80% от случаите те го имат, но не са го посочили, сещат се след 6,7 месеца ,когато решат въобще да си осчетоводят фактурите и става много по-сложно, защото искат да им си махне ддс, започват едни кредитни, връщане на пари , коригиращи декларации  и тн . неприятности
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група