Счетоводно отчитане на приходи и разходи

28.11.2018, 10:30 3008 1

28.11.2018, 10:30
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

счетоводител съм в читалище, което е сдружение с нестопанска цел. Упражняваме както нестопанска, така и стопанска дейност.

Стопанската ни дейност се изразява в: - Продажба на билети (издаваме касов бон);- Техническо обслужване на зали при ползване от трети лица, напр. кинопрожекции (издаваме фактура ); - Отдаване под наем на земеделска земя

До момента приходите от билети и ползване на зали се осчетоводяват по сметка "Приходи от регламентирана дейност", нестопанска дейност, а приходите от отдаване на земя под наем осчетоводяваме  по сметка "Други приходи от дейността", стопанска дейност.

Въпросът ми е дали е правилно по този начин да осчетоводяваме или трябва всички тези приходи да се осчетоводяват като стопанска дейност - по сметка "Други приходи от дейността"?

Допълнително ни предстои да въведем платени Школи по изкуства. За тях важи същия въпрос, вкл. дали трябва да издаваме касов бон на участниците.

До сега не са се декларирали никакви разходи по стопанската дейност, въпреки, че имаме такива. Как да определим размера на разходите по двете дейности?

Във връзка с предходните въпроси, как да попълним отчетите към НСИ?

Благодаря предварително за съдействието!
#1 | 28.11.2018, 10:44
Публикации: 4365 / 719
За подробното отчитане не знам, но мисля, че всички приходи от извършени услуги на външни лица, за които издавате касови бележки (и фактури, когато поискат клиентите) би трябвало да се отчитат като стопанска дейност - билетите, обслужването, наемите, школите, съответно да се облагат по ЗКПО, когато сте на плюс. За разходите - вероятно трябва да си направите някакава методика за разпределянето им. Например, зала се използва както за събрания, така и за провеждане на школа - би могло да разделите разхода за ток за осветление и отопление по някакъв начин. Не изчакайте колегите с ЮЛНЦ кажат :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група