Разносна търговия без превозно средство

15.11.2018, 22:30 2098 3

15.11.2018, 22:30
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Казусът е следният:

Предстои създаването на ЕТ, което ще се занимава с търговията на материали и изготвяне на някои изделия от съответните материали, които също да се продават. И в двата случая клиентите подават заявка, за да бъдат обслужени.

Обслужването ще става, чрез изпращане по куриер и заплащане чрез Пощенски паричен превод за други населени места. На лице ще са обаче и случаи, в които хора от същото населено място ще бъдат клиенти, като ЕТ няма да разполага с търговски обект, което предполага, че стоката трябва да им бъде предадена лично.

Чуденката ми идва от това, че на едно място прочетох "изискване" за дейността разносна търговия да се изпълнява с превозно средство. Поради естеството на стоката и на мястото, където се развива дейността, МПС не е нужно. Планира се, при наличие на клиент, той да се посещава лично, но без въпросното МПС.

В противоречие ли е с термина "разносна търговия", посещението на крак на управителя за предоставяне на поръчките? Ако да, то предполагам този тип доставки трябва да се осчетоводяват по определен ред, различен от разносната търговия. Какъв е той?

Цял ден четох различни наредби и обяснения и никъде не намерих да присъства изискването ЕТ да притежава МПС, за да извършва разносна търговия.

Благодаря предварително!

С уважение,
Кирил Станчев
#1 | 16.11.2018, 08:30
Публикации: 11932 / 2174
Вижте Допълнителните разпоредби на Н-18 за касовите апарати. Там още първа точка / ако не се заблуждавам / дава определение на разносна търговия и не става дума за МПС. Не знам каква е целта на "занятието" с това МПС. Искате да избегнете наличието на обект ?
#2 | 16.11.2018, 09:01
Публикации: 66 / 4
Не е задължително да имате МПС.Транспортът може да се осъществи от друга фирма,която извършва транспортни услуги.
#3 | 16.11.2018, 12:27
Публикации: 2 / 0
Здравейте, благодаря за отговорите!

@delphine Да, донякъде казусът включва и неналичието на обект за момента.

@vikun09 Това, което тежи в случая е, че наистина няма нужда от хора, които да го вършат. Касае се до 5-10 минути, просто да се пресекат няколко преки. За това и управителят иска да отиде и да го занесе на място - не да си купува кола за целта, да наема куриер в рамките на града и т.н.

Отново благодаря за включванията ви!

С уважение,
Кирил Станчев
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група