Товарен автомобил под праг на същественост 20-та или 30-та група

08.11.2018, 12:23 607 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Milen Balinov

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте, попадна ми фактура за закупен тежкотоварен автомобил (уаз) на стойност 550лв.  :blink: но в крайна сметка фирмата ще ползва камиона по предназначение и очаквам освен застраховки прегледи и т.н. да започнат да взимат и фактури за гориво.
Въпроса ми е: мога ли да заведа транспортното средство в 302-ра като актив под праг и в същото време да си ползвам фактурите за гориво и начисления ддс съответно, или е по-добре да е в 205-та с балансова ст-ст 0
Благодаря предварително !

delphine

  • Публикации: 8524 / 1428
Нямате основание да завеждате автомобила в 205 макар и с нулева стойност. Законодателството Ви дава правото да си дадете сумата на разход и той да е данъчно признат. Това няма да е пречка да си ползвате всички разходи по експлоатация и поддръжка на автомобила. Аз бих постъпила така.

Ако държите да го "водите" в някоя сметка то съгласно приетата счетоводна политика може да си го осчетоводите където сте преценили - вкл. и в 302 със съответната аналитичност.

Milen Balinov

  • Публикации: 3 / 0

tihomir.petrov

  • Публикации: 113 / 10
Здравейте,

от гледна точка на потенциалните инвеститори и дали за тях би имало значение, че фирмата притежава тежкотоварен автомобил, може да го заведете в която сметка искате и да го оповестявате във финансовите отчети. Това може да ви помогне за преценка в коя сметка да го осчетоводите.


В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook