Инвойс издаден от ЕООД към Щвейцарско дружество (ДДС декларция)

11.10.2018, 19:37 304 0

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


bobo777_1981

  • Публикации: 3 / 0
Привет Колеги,

Имам следният казус. ЕООД регистрирано в България (с ДДС регистрация) сключва договор за доставка на стоки (извън територията на България) с дружество регистрирано в Швейцария. Швейцарското дружество в последствие отказва поръчката по договор , като се сключва аналогичен договор с който Швейцарското дружество има задължение да продаде същата стока но на по-ниска цена на Българското  (те.е то откупува задължението си по договор 1 за покупка на стока). В последствие се сключва споразумение с което страните се разбират Швейцарското дружество  да изплати разликата между двата договора, което по своята същност е неустойка затова че Швейцарското дружество не изпълнява ангажимента си по договор1.
В резултат, на което българското дружество издава Инвойс за неустойките които Швейцарското дружество трябва да плати. Въпросите са :
1. Следва ли Българското дружество да издаде фактура според българското законодателство (огледален документ на инвойса който е на английски ако приемем че като същност инвйоса е нетна неустойка дължима в полза на българското дружество)
3. Ако не следва ли инвойса да се декларира в ДДС дневника?
2. Предполагам за начисляване на ДДС не може да се говори(първо защото основният договор е за доставка на стоки извън територията, второ защото въобще не се стига до реално изпълнение на договора, трето защото по своята същност инвойса е издаден като нетна неустойка за неизпълнение на договорите  и четвърто поради това че получателя е данъчно задължено лице регистрирано в Швейцария.....
Предварително Благодаря за мненията ВИ!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook