Попълване на осигурителна книжка

01.10.2018, 16:38 800 3

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КрисПетк

  • Публикации: 119 / 1
Здравейте, понеже досега не съм попълвала и носила за заверка осиг.книжка, моля за помощ: ще се заверява 2009г.на СОЛ.По декл.му чл.50 в м.12 има доходи по безтрудови правоотношения 14 475,00.Под табл.1, ОД,върху който ще се довнасят осиг. е 1740,00, а р-рът на вноската е 313,20.
Лицето като СОЛ се е осигуряволо от м.01-12 на 260,00лв.В осиг.книжка съм попълнила кол 2,3,6 и 9, но в кол.10 и 11 как да разнеса дохода?
Благодаря предварително!

t_margaritova

  • Публикации: 70 / 1
Здравейте,
И аз имам питане за осигурителна книжка. Управител, не е самоосигуряващо се лице, а има сключен договор за управление от 2018 иска служебна бележка за записване на дете в предучилищна група. В бележката записах, че е осигурен за всички осигурителни рискове, но му искат и осигурителна книжка. А той няма. Никога преди това не е бил с ДУК. Следва ли да се вади и заверява осигурителна книжка?

Благодаря предварително!

tihomir.petrov

  • Публикации: 101 / 10
Здравей,

много ме дразнят от тези детски градини. вече ми върнаха една служебна бележка ......

прилагам извадка от изискваните документи на страницата https://kg.sofia.bg/isodz/manual

вие не попадате ли в последното? Там няма подобно изискване.


3.
Работещ родител /или в отпуск за отглеждане на дете/ - по 2 т. за родител   Определя се автоматично от данните за трудовия статус на родителите. Сумата от точките по К3 и К4 е максимум 4 т. Ползва се само един от критериите 3 и 4.

При записване трябва да представите:
- за работещ родител по трудово или служебно правоотношение /или в отпуск за отглеждане на дете/ – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя, с приложени копия на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка);

- за самоосигуряващ се родител - копие от платежни документи за внесените осигурителни вноски преди класиране на детето или данъчна декларация, заверена в НАП;

- за работещ родител в страна, членка на Европейския съюз - легализиран превод на документа въз основа на който родителите полагат труд, издаден не по-рано от един месец преди датата на класирането;

- за родител, работещ по договор за управление - служебна бележка от работодателя, че е осигурен за всички осигурителни случаи, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя.

P.G.H.R.

На основание отмяната на чл. 7 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, в сила от 01.07.2015 г. е отменено издаването на осигурителни книжки на самоосигуряващите се лица. Съгласно преходните и заключителни разпоредби на ПМС № 45 от 05.03.2015 г. за изменение и допълнение на наредбата, самоосигуряващите се лица могат да поискат издаването и заверяването на осигурителни книжки, в случаите когато осигуряването им е започнало преди 1 юли 2015 г.

Териториалните поделения на НОИ издават осигурителни книжки на самоосигуряващите се лица, започнали осигуряване преди 01.07.2015 г. Няма пречка тези лица да поискат издаване на осигурителни книжки и след тази дата.

Осигурителните книжки се заверяват за периоди на осигуряване до 31.12.2015 г. Книжките са документът, с който самоосигуряващите се доказват осигурителен стаж и доход при пенсионирането си за периоди до 31.12.2015 г. След тази дата осигурителен стаж и доход на самоосигуряващите се лица се зачита въз основа на данните налични в информационната система на НОИ.

То може и да следва, ако на човекът в някакъв момент евентуално би му потрябвала, но за записване на детето в предучилищна група си мисля, че в училището изобщо не им трябва.
А какво точно им е хрумнало, бога ми, не мога да съобразя... :noexpression:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook