Замразяване на ЕООД - осигуровки и данъци

13.07.2018, 13:53 17705 10

13.07.2018, 13:53
152754
Здравейте,

Пиша във форума, защото след консултация със счетоводител ми казаха нещо страшно съмнително и имам нужда да се потвърди или отхвърли мнението, което получих.

Въпросът е следния - мъжът ми има ЕООД, в което е и управител. Няма служители, има един единствен клиент към който ежемесечно се пуска по една фактура. Чат пат има и странични единични възлагания от други клиенти, но много рядко.

Мъжът ми няма ДУК, осигурява се върху минималната заплата като СОЛ. В последно време приходите са много малки и стигат общо взето за данъците и осигуровките. Няма смисъл да продължаваме така, затова искаме да замразим фирмата за известно време и да не пускаме фактури. Т.е. пари няма да влизат във фирмата. Знам, че прекъсването на дейност се прави с ОКД 5.

Питането ми е през времето, в което фирмата е замразена, нужно е ли е да се плащат осигуровки и данъци? Моето разбиране е, че без приход, няма задължение за осигуровки и данъци. Просто се пуска декларацията за прекъсване на дейност и спираш да плащаш, каквото и да било. Остава задължението да си се подаде ГФО за 2018 следващата година, ГДД за фирмата и ГДД за мъжа ми. Примерно след година искаме да подновим дейността, пак пускаме ОКД 5 за възобновяване на дейност и си продължаваме все едно нищо не е било. Правилно ли разсъждавам? Защото счетоводителката ме убеждаваше, че има ли фирма, трябва да се плащат осигуровки и данъци, което е прекалено лудо дори и за нашата родна картинка.

Ако е от значение, мъжът ми работи по ТД в друга фирма, където го осигуряват отделно.

Благодаря предварително.

Поздрави
#1 | 13.07.2018, 13:58
Публикации: 9297 / 1557
Мислите сравнително правилно. Разликата е, че ОКД5 не е за спиране на дейност, а за спиране (възобновяване, ...) на самоосигуряване. Тя се подава в 7 дневен срок от спиране (възобновяване,..) на дейността.
#2 | 13.07.2018, 14:13
152754
Мерсииии!!

Ко?Нйе!
При положение, че по надлежен ред съпругът ви прекъсне дейност(нормативната уредба не предвижда друг начин за "уедомяване" на компетентните институции, освен ОкД-5, който принципно е нещо друго обаче), нямате задължение за внсяне на данъци и осигуровки за периода,в  който дружеството не работи и не реалзиира резултат от дейността си.
Обръщам внимание обаче, че ако сте регистрирани по ДДС, трябва ежемесечно да си подавате нулеви декларации.

Знаех си аз! Не е по ДДС фирмата. А някакви други декларации и т.н. подават ли се? Или докато няма дейност, нищо не се плаща и нищо не се подава?

Мислите сравнително правилно. Разликата е, че ОКД5 не е за спиране на дейност, а за спиране (възобновяване, ...) на самоосигуряване. Тя се подава в 7 дневен срок от спиране (възобновяване,..) на дейността.

Т.е. ОКД5 е за физическото лице, а не за юридическото формално? За юридическото нещо допълнително пуска ли се или ОКД5 е достатъчно?
#3 | 13.07.2018, 14:28
Публикации: 1187 / 228
За юридическо не се пуска нищо, както ви казахме. Затова ви обърнах внимание, че са "спиране" на юридическо лице няма нарочен документ, а ОкД-5 визира осигурителното положение на физическото лице, което има задължение да се осигурява по реда на осигуряване на СОЛ, или поне да уведоми какво му е дереджето(в случай, че е "солница" на няколко места)...
#4 | 13.07.2018, 14:37
152754
Ясно. Добре, много благодаря. Искам да вкарам още две уточнения, за да видим дали ще се промени становището.

1. Дружеството има каса малко под 50 хил. лв. Можете да се сетите тая каса къде е. Виждате ли проблем, ако спрем дейността? Мислите ли, че трябва да разпределим дивидент или няма опасност? Четох, че има 14 хиляди фирми с каси над 100 000 лв., които са на дулото на топа. Ние май сме в безопасност.

2. Виждате ли проблем, ако фирмата не спре дейност, а просто спре да издава фактури за известно време? Идеята е, че бизнесът е изцяло онлайн и генерира пасивен доход. Има възможност да спрем издаването на фактурите, да си се събират пари през това време и примерно след 1 година да пуснем една обща фактура за предните 12 месеца, след като сме възобновили дейността. Как мислите?
#5 | 13.07.2018, 14:44
Публикации: 1187 / 228
Ако можете да ги покажете тези 50К - добре. Ако не можете - по удачно е да си ги разпределеите фиктивно и да си внесете данъка. Или поне част...
По втори въпрос - ако не спрете дейност(във връзка с осигуряването, предполагам питате) - ще ви търсят осигуровки. Ако пък спрете и си правите там каквото си правите(предполагам, че това е "генерирането на пасивен доход) и  се разберете да пуснете фактура наведнъж, принципно може, ако си наредите добре нещата и си дадете реална сметка какво точно правите(или не правите). Защото иначе, ако стане нещо, някой любопитен данъчен може да се задълбочи  и почне да чопли, може да имате проблем кое как сте уйдурдисали.
В светлината на последното питане счетоводителката може и уместно да ви е отговорила - ние тук си пишем на база това, което сме разбрали...
#6 | 13.07.2018, 14:45
Публикации: 11932 / 2174
"1. Дружеството има каса малко под 50 хил. лв. Можете да се сетите тая каса къде е. Виждате ли проблем, ако спрем дейността? Мислите ли, че трябва да разпределим дивидент или няма опасност? Четох, че има 14 хиляди фирми с каси над 100 000 лв., които са на дулото на топа. Ние май сме в безопасност."

Не разчитайте на това. Приемете, че винаги могат да Ви бъдат потърсени тези 50 000 и Вие няма да можете да ги посочите в наличност.


"2. Виждате ли проблем, ако фирмата не спре дейност, а просто спре да издава фактури за известно време? Идеята е, че бизнесът е изцяло онлайн и генерира пасивен доход. Има възможност да спрем издаването на фактурите, да си се събират пари през това време и примерно след 1 година да пуснем една обща фактура за предните 12 месеца, след като сме възобновили дейността. Как мислите?"

Вероятно сте чули за потърпевшите , реализирали доход без официална дейност, които сега са в ревизии от НАП по данни на Еконт...
#7 | 13.07.2018, 14:53
Публикации: 11932 / 2174
Че и на това, както разбрах от по-горния пост се казва "пасивен доход"......
И после фактура за 12 месеца - обща !!!
Това е нещо като ало-измамниците - няма спиране , хвърлят пари през терасите бабите ......през Еконт де...

Как да не те закръгля, Хрили ?
#8 | 13.07.2018, 15:25
152754
Ок, уточнявам още:

1. какъв е тоя пасивен доход?  - това е реклама, която си стои в интернет пространството постоянно, никой не я пипа и не работи с нея, стои си. Всеки път, когато някой си купи нещо, цъкайки на рекламата, генерира се комисионна в профила на мъжа ми от една платформа за такава реклама. Т.е. там се виждат парите, които се трупат ежемесечно, но е с парола - можем да видим само ние и рекламодателят. НАП няма как да знае някой цъка ли или не дори и хипотетично да знаят, че има такава реклама. В профила се качват и фактурите към рекламодателя. Ако не качим фактура, не ни се плаща. Simple as that. Съответно мога да издам фактурата след 12 месеца за сума, която се е натрупала в заден период. Във фактурата няма да пише "последните 12 месеца се натрупа Х сума.". Ще пише просто маркетинг услуги и точка.

2. Естествено, че няма да пуснем декларация, че почваме дейност и в същия ден да напраскам фактура за 20 бона. Не сме идиоти. Ще пуснем декларацията и след 2 месеца ще издадем фактурата, която ще е за мааааааксимум 5 к. като гледам какви пари се изкарват месечно в момента (около 300 лв.). Между другото, такива фактури вече сме издавали. Първата фактура, която издадохме като почнахме тоз бизнес беше за 10 к. Така че не е невъзможно и толкова лудо, ако ни проследят какво сме издавали и изкарвали през последните 3 години.
#9 | 13.07.2018, 16:12
Публикации: 11932 / 2174
По принцип извършването на дейност не означава непременно и единствено издаване на фактура. Извършването на дейност е доста по-широко понятие от издаването на фактурата. Последната само дава количествено измерение на резултата от тази дейност.
#10 | 13.07.2018, 16:22
152754
Разбирам го това.  :good:. Но не се сещам как някой ще разбере, че извършваме дейност.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група