Префактуриране на транспорт към контрагент от ЕС

12.07.2018, 17:43 7397 11

12.07.2018, 17:43
Публикации: 38 / 1
Здравейте!
Трябва да префактурираме транспортни разходи извършени от друга фирма, която е издала фактура с начислено ДДС на българско дружество/регистрирано по ДДС в БГ/.
БГ дружеството ще префактурира на Френски клиент регистриран по ДДС във
 Франция транспорта на стоката.
Въпроса е: С или БЕЗ ДДС следва да се префактурира разхода за транспорт на французина?
#1 | 12.07.2018, 18:10
Публикации: 45 / 4
без
#2 | 12.07.2018, 19:05
Публикации: 38 / 1
А ще може ли да ме препратите към конкретен член от закона или някакъв материал в интернет, съгласно който стигнахте до този извод?
#3 | 12.07.2018, 19:26
Публикации: 45 / 4
22 ал.3 ---> 21 ал.2 от ЗДДС
#4 | 12.07.2018, 19:40
Публикации: 38 / 1
4.1. Префактуриране на облагаеми съпътстващи разходи

Такива може да бъдат всички съпътстващи разходи, начислени от доставчика на получателя във връзка с осъществена доставка на стока, като например комисиони, разходи за опаковане или утилизиране (окрупняване) на доставката, транспорт, застраховане и др., които по някаква причина не са включени във фактурата за стоката. В такива случаи по силата на чл. 26, ал. 3, т. 3 от ЗДДС данъчната основа на доставката се увеличава със съпътстващите разходи, пряко свързани с доставката, които са начислени от доставчика на получателя. Очевидно е, че префактурирането на въпросните разходи подлежи на облагане с ДДС. Друг е въпросът, че според нас в такива случаи е по-правилно за тях да не се издава отделна фактура, т.е. те да се префактурират, а да се издаде дебитно известие към фактурата за съответната доставка. Въпреки че и в двата варианта за документиране на тези разходи данъчният резултат не се променя, издаването на дебитно известие е по-препоръчително, тъй като очертава по-ясно връзката между съответната доставка и допълнително включените в данъчната й основа съпътстващи я разходи.

Освен това в редица случаи префактурирането на разходи може да се избегне, като се подбират подходящи условия за доставка или документиране на извършените разходи за чужда сметка. Така например, ако при доставка на стока търгуващите са се договорили превозът й да се организира от доставчика й, но транспортните разходи за това да се поемат от купувача, възможностите за избягване на префактурирането са две:

– да се договори и фактурира цена на стоката, която включва и стойността на превоза й до уговореното местоназначение или

– фактурата за транспортните разходи да се издаде на името и за сметка на купувача.

По този начин при първия вариант се избягва необходимостта от префактуриране на транспортните разходи от страна на доставчика на стоката, който би следвало да начислява ДДС, тъй като те са част от данъчната основа на доставката му. А при втория – по силата на чл. 26, ал. 5, т. 4 от ЗДДС данъчната основа на доставката не включва сумите, платени на доставчика за покриване на разходи, направени от името и за сметка на получателя.
#5 | 12.07.2018, 19:46
Публикации: 38 / 1
Никъде в текста по горе не се упоменава, че става въпрос за транспорт в рамките на страната, което води до извода, че се отнася за всякакъв вид сделки. Как да му издам фактура на основание чл.21 ал.2, като реално дружеството не е извършило реално услугата, а само я префактурира?
#6 | 12.07.2018, 19:59
Публикации: 45 / 4
спедиция
#7 | 12.07.2018, 19:59
Публикации: 11932 / 2174
Как да му издам фактура на основание чл.21 ал.2, като реално дружеството не е извършило реално услугата, а само я префактурира?

След като префактурирате значи е налице някакво основание за това - какво е то ? И обяснете ясно ситуацията, защото ми се струва, че тя е непълна и може само между редовете да се гадае какво се случва.
#8 | 12.07.2018, 20:08
Публикации: 38 / 1
Май ще се повторя, амаа......
1. Българска Регистрирана по ДДС фирма
2. През месец май е продала на френски клиент регистриран по ДДС във Франция стока
3. Българската фирма получава фактура за транспорт във връзка с ВОД-а от българска транспортна компания с начислен ДДС
4. Френската фирма иска префактуриране на транспорта от българската фирма

Това е цялата история.... И въпроса е как следва да се префактурира транспорта?


Според мен, от до сега изчетеното, за да не начислим ДДС, по скоро би следвало да се издаде дебитно известие, с което да увеличим данъчната основа по основната фактура за ВОД.
#9 | 12.07.2018, 21:44
Публикации: 11932 / 2174
" Според мен, от до сега изчетеното, за да не начислим ДДС, по скоро би следвало да се издаде дебитно известие, с което да увеличим данъчната основа по основната фактура за ВОД."

Данъчната основа на ВОД ще увеличите с транспортните разходи по тази доставка, ако Вие като доставчик сте поели задължението за осъществяване на транспорта и разходите по него. Това е важен момент и следва да го уточните. Ако получателят на извършвания от Вас ВОД е поел задължението да поеме транспортните разходи тогава няма основание за увеличаване на данъчната основа. В тази последна хипотеза / ако е валидна / се присъединявам към мнението на колегата преди мене. Не извършвате транспортна услуга, но извършвате спедиторска такава.

#10 | 13.07.2018, 07:23
Публикации: 38 / 1
Благодаря за отговорите и на двамата.
#11 | 13.07.2018, 09:54
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

Аз малко се обърках, ако може и на мен да обясните разликата между "транспортна" и "спедиторска" услуга.  Предполагам, че става въпрос за разликата между транспортна фирма и спедиторска фирма, последната не е наложително да има разрешителните за транспортните средства. Но тя все пак извършва транспортна услуга, а не услуга по попълване на документи за транспорт.

За мен е много просто: Вие организирате транспорта за от свое има, но за сметка на френската фирма. Поемате всички разходи по организацията на транспорта и след това го фактурирате на фирмата във Франция. Не начислявате ДДС - те са длъжни да си пуснат протокол и да начислят ДДС по техния закон. Транспортът очевидно приключва във Франция. Също така освен самата транспортна услуга в цената може да влизат и всички съпътстващи услуги по организирането на транспорта. С други думи може да не префактурирате едно към едно.

Приятна работа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група