Предстоящо пенсиониониране и Д1

11.07.2018, 13:05 1776 5

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


LGENOVA

  • Публикации: 49 / 0
здравейте- СОЛ си е подалодокументи за пенсиониране и чака решение. Сега се осигурява на високия %, но след като стане пенсионер само здравно. Въпросът ми е как да подавам Д1 през периода в които чакаме излизането на решението ( за всички рискове или само здравно)?

P.G.H.R.

Мисля, че докато не видите пенсионното решение не е добра идея да подавате само здравно.

LGENOVA

  • Публикации: 49 / 0
значи дотогава ще трябва да се осигурява както досега, нали така?

P.G.H.R.

Прочетете ТУК, моля:
6. Срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си:

Срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, е от 1 до 31 януари на съответната календарна година. В течение на годината видът на осигуряването не може да се променя, дори и в случаите, в които самоосигуряващите се прекъсват и възобновяват дейността си или започват нова трудова дейност като самоосигуряващи се (чл. 1, ал. 3 и ал. 4 от НООСЛБГРЧМЛ).

LGENOVA

  • Публикации: 49 / 0
здравейте, при поставяне на въпроса към телефонния номер за информация в НАП, ми казаха, че докато излезе решението за пенсия да го осигурявам както досега, а след това само здравно. в месеца, който се случи трябва да подам 2 броя декларация 1. просто споделям  какво ми казаха....

delphine

  • Публикации: 8778 / 1478
Всъщност са Ви отговорили съвсем коректно. До момента нямате официален документ, потвърждаващ , че лицето е пенсионер. Продължавате да го осигурявате, както и до сега. След излизане на решението за пенсия можете да подадете Искане за възстановяване на преведените в повече суми в случай, че лицето желае да се осигурява само здравно след датата на пенсиониране.Съответно ще подадете и Д1 коригиращи / в случай на такова решение / . :smile1:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook