Осигуряване на управител без трудово възнаграждение

04.07.2018, 23:18 2586 5

04.07.2018, 23:18
Публикации: 4 / 0
Здравейте ! Ситуацията е следната. През 2013 баща ми основа ЕООД и ме назначи като управител, през тези години аз се разписвам и представлявам фирмата пред фонд земеделие тъй като фирмата е регистрирана като земеделски производител и това е дейността й. Счетоводителите ни тогава казаха, че не е нужно да се осигурявам тъй като ме осигуряват от висшето учебно заведение в което уча, тогава идея си нямах за какво става въпрос и не започнах да се осигурявам. Преди 2 месеца ми казаха, че е трябвало да се осигурявам и могат да изискват осигуровките с лихвите за 5 години назад, което е страшно много. Не съм назначен на трудов договор и не взимам възнаграждение.

Какво можете да ме посъветвате да напаравя от тука нататък и какво е редно да се направи. Искам да се осигурявам и всичко да е както трябва. Но за тези 5 години просто нямам финансовата възможност да заплатя. Благодаря предварително.
#1 | 05.07.2018, 06:51
Публикации: 9297 / 1557
Счетоводителите ни тогава казаха.... Значи фирмата е имала повече от един счетоводител? И на никой не му хрумна, че щом сте управител, без да сте собственик, това не трябва да е безплатно и без осигуровки? Още повече, че става въпрос за свързани  лица. И никой не се замисли за какво Ви осигуряват във ВУЗ и каква е поредността за осигуряване? И това е продължило 5 или повече години? Поне като сте завършили ВУЗа, не се ли сети някой от счетоводителите, че нещо е променено? Не ви ли проверяваха от ДФЗ през всичките тези години?
Ако нещата наистина са така, зарежете тези счетоводители и си вземете един, ама познаващ поне   основните закони.
Още няколко допълнителни въпроса: Договор за управление имате ли? Вписан ли сте в ТР като управител? Да не бъркате управител с упълномощен представител на фирмата пред ДФЗ?
#2 | 05.07.2018, 09:05
Публикации: 4 / 0
Имам дружествен договор/учредителен акт, които са подадени с Декларация 4. Счетоводителите ще ги сменя, въпроса е да знам какво мога да направя от тук нататък.
#3 | 05.07.2018, 09:15
Публикации: 9297 / 1557
Имам дружествен договор/учредителен акт, които са подадени с Декларация 4.

С това не отговаряте на въпросите ми: Договор за управление имате ли? Вписан ли сте в ТР като управител? Да не бъркате управител с упълномощен представител на фирмата пред ДФЗ?
Нито пък имам спомен каква е тази Декларация 4

Счетоводителите ще ги сменя,

 това е добра стъпка като за начало.

 въпроса е да знам какво мога да направя от тук нататък.

Сключете договор с друг счетоводител. Представете му всички документи и се вслушвайте в съветите му. Не избягвайте и тези, които са свързани с вноски към бюджета.

#4 | 05.07.2018, 09:19
Публикации: 4 / 0
Да, вписан съм в търговския регистър. Не съм само пълномощник към ДФЗ
#5 | 05.07.2018, 09:23
Публикации: 9297 / 1557
Да, вписан съм в търговския регистър. Не съм само пълномощник към ДФЗ
Е, това е по-тежкия вариант. Има всички основания да Ви търсят осигуровки и то не върху минимална сума.
Като начало - добре е още сега да определите възнаграждение и да започнете с осигуровките. И да подавате и Д1 и Д6 всеки месец. Пък за миналото - когато Ви хванат /забележете - казвам "когато", а не "ако"!/
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група