Командировка в чужбина

22.06.2018, 13:17 1897 0

22.06.2018, 13:17
Публикации: 29 / 6
Здравейте!

Фирма, регистрирана в България по ЗДДС, командирова служител в държави, членки на Европейския съюз, във връзка с обучение. Има командировъчна заповед. Лицето отчита две фактури за нощувки от различни хотели, платени с фирмена карта през ПОС терминал. Едната фактура е издадена от австрийска фирма, с валиден VAT номер, а другата от словашка фирма, чиито номер излиза, че не е регистриран по ДДС. Служителят отчита и бордни карти за полетите, но билетите са закупени от сайта на Ryanair, за което няма издадени протоколи, а само информация относно полетите.

Първият ми въпрос е: Как да осчетоводя двете фактури за нощувки ? След като имам чуждестранен доставчик, регистриран в единия случай по ЗДДС, но все пак място на изпълнението на услугата не е България, а Австрия, не би следвало да правя Протокол по чл. 117, нали? И въобще следва ли двете фактури да бъдат осчетоводени извън дневника на покупките. И на 609 ли сметка, т.к. това са все пак командировъчни разходи?

Вторият ми въпрос е: След като няма протоколи за самолетните билети, само бордните карти и информацията за полетите считат ли се за данъчно признат разход във връзка с командировката? Ryanair уточняват в сайта си, че няма ДДС или други такси, когато пътуването е международно. С изключение на изброени страни, сред които България, Австрия и Словакия не фигурират.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група