Продължаване на майчинство с второ дете

06.06.2018, 16:56 3656 3

06.06.2018, 16:56
Публикации: 2 / 0
Имам няколко въпроса във връзка с продължаване на майчинство с второ дете
1. Синът ми скоро направи годинка и разбрах че чакаме второ дете - кога следва да подам декларация за промяна на обстоятелствата към работодателя, уведомявайки ги за това че съм бременна и това ще повлияе ли на обезщетението, което взимам в момента. На трудов договор съм.
2. След раждането на синът ми заминахме за чужбина (страна от ЕС) и планираме второто дете да се роди тук. Въпросът ми е има ли как да получавам майчинство за второто дете от България, какви документи следва да подам и могат ли те да бъдат издадени от органи/институции тук?
#1 | 06.06.2018, 17:41
Публикации: 1302 / 183
До тук разбирам, че в момента сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. и сте извън страната.
След като имате намерение да раждате 2-то дете тук това означава, че трябва да се върнете минимум 45 дни преди термина, за да получите б.л. тук.
Би било добре да се върнете малко по-рано от 45-те дни, да говорите с работодателя си, да прекъснете отпуска, в който се намирате в момента и да се върнете (макар и фиктивно) поне за ден-два на работа.
Тогава работодателят ще подаде декларацията за промяна на обстоятелствата, а след това и б.л. за 45 дни преди раждането.
Б.л. ще прекъсне обезщетението за гледане на дете до 2 г., няма как да взимате 2 обезщетения едновременно.
За тези ден-два, за които евентуално ще се върнете на работа, след попълване и изпращане на съответните документи към НОИ ще получите обезщетение по чл. 54 от КСО плюс р.з.
Естествено, че ще си получавате майчинството за 2-то дете от BG, след като ще взимате б.л. от тук, което е за предпочитане, отколкото да ви издадат документи там, където сте. Формалностите по обработката ще забавят изплащането на обезщетението.
Не е задължително да прилагате схемата със завръщане на работа, това е възможен вариант.
Успех и късмет в предстоящите "изпитания".
#2 | 07.06.2018, 00:08
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора. Да поясня само - обмислям второто дете да го раждам в чужбина и би ми било притеснено да пътувам до БГ толкова близо до термин, само за да взема болничния. Бих могла да помоля човек с пълномощно от мен да вземе документа от гинеколог и да го даде във фирмата, но знам че докторите в БГ не са склонни да пускат болнични, когато лицето е в чужбина. Затова се надявах че някакъв документ от тук би могъл да се използва вместо този 45 дни преди раждане.
За връшането на работа бях чела, че ако не се връщам на работа изобщо ще си получавам обещетението като при първото дете, което ме устройва идеално, затова не бих искала да го правя. Предполагам има начин да си прекъсна едното майчинство и да мина в следващото без да трябва да се връщам дори и фиктивно на работа или се бъркам?
#3 | 07.06.2018, 08:32
Публикации: 1705 / 207
Мисля че тази статия ще Ви даде малко повече яснота по въпроса за раждането в ЕС и документите, които трябва да се предадат на работодателя Ви.
Oбeзщeтeниe зa мaйчинcтвo пpи paждaнe в cтpaнa oт Eвpoпeйcкия cъюз
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група