Лице, упражняващо свободна професия - фактури, осигуровки

31.05.2018, 13:05 1300 8

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


superfox

  • Публикации: 2 / 1
Здравейте,

Миналата седмица се регистрирах като лице, упражняващо свободна професия и имам няколко чуденки.
1. За да си заплатя осигуровки през м. юни, трябва ли да имам доход/да съм издала фактура през м. май? Т.е. мога ли да ги платя, ако доходът ми за май е 0 и първата ми фактура е издадена през юни?

2. Достатъчно ли е да си закупя кочан фактури от книжарницата, има ли някакви други процедури, които трябва да извърша, за да са изрядни фактурите, които издавам?

3. Има ли някаква специфика при издаване на фактура към чуждестранна фирма извън ЕС?
 
Благодаря на всеки отзовал се :)

irenabrili

  • Публикации: 6006 / 933
Здравейте,
По първия въпрос за осигуровките нямам мнение.
По в.2 - Можете да закупите кочан фактури от книжарницата. Фактурата е данъчен документ, който трябва да отговаря на изискванията, посочени в чл. 113 от ЗДДС. За Вас е важно да знаете, че като данъчно задължено лице по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС, но нерегистрирано по същия закон, нямате право да вписвате данък във фактурите, които издавате, до момента на регистрацията. В тази връзка, като основание за неначисляване на данък, трябва да посочвате във всяка фактура "на основание чл. 113, ал. 9 от ЗДДС"
По в.3 - Фактурата към чуждестранна фирма - извън или в ЕС - се издава на български, а нейният превод за клиента са се нарича ивнойс.

Ако развивате постоянна дейност е препоръчително да сключите договор за обслужване със счетоводител. Спестява време и пари  :smile1:

ditzve

  • Публикации: 796 / 38
Ако няма да имате никаква дейност през май,а ще започнете дейността си от м.06.2018г.,то тогава подайте си от м.06 Окд 5 за започване на дейност ,изберете начина на осигуряване-т.е дали ще се осигурявате само за пенсия или за всички осигурителни случаи.За м.06 осигуровките ще платите до 25.07.2018г. и в този срок трябва да подадете и Декларация обр.1.
не знам каква точно ще е дейността ви,но ще трябва да издавате фактури или друг вид документ-примерно квитанция за сумите ,които получавате от вашите клиенти.На тримесечие ще трябва да подавате и декл.чл.55 и да си плащате тримесечния данък/ако има такъв/.това не се отнася за 4-то тримесечие.

ditzve

  • Публикации: 796 / 38
Както Ви е казала Ирена,може да не се справите сам/сама и не е лошо ,даже препорачително да се свържете със счетоводител.Нищо чудно да трябва да се регистрирате и по ЗДДС,тъй като споменавате услуги и за чужди фирми.

superfox

  • Публикации: 2 / 1
Благодаря ви за отговорите. Приемам препоръки за счетоводител, който има опит с такива като мен и да ме консултира по-подробно срещу заплащане :)

Аз искам да си платя осигуровки още през юни, питах се е дали е редно и възможно, без да съм издавала фактури, тъй като работата ми се проточва по-дълго време. Предполагам, че за моята цел трябва просто да разбия работата на части и да издам няколко отделни фактури, като първата е от този месец.

А може би дори е задължително, защото аз вече се регистрирах, че упражнявам дейност от 18.05. и никой не ми каза,  дали датата на регистрация трябва да съвпада с датата на първата издадена от мен фактура (или 7-дневния срок)?  :blink:

 

мима 56

  • Публикации: 97 / 6
Добро утро на всички. Честит празник на децата. Свържете се със счетоводител и дали не трябва преди да издадете фактури не следва регистрация по ДДС по чл. 97а. Не е много лесно да Ви бъде даден някакъв отговор във форум. Относно осигуровките ако сте подали ОКД 5 за започване на дейност ги дължите от датата на дейността.

ditzve

  • Публикации: 796 / 38
Регистрирали сте се като своб. професия на 18. 05. 2018 г. Не казвате ,дали сте подали Окд 5 и от кога.Подава се в 7-дневен срок от започване на дейността.Вие си знаете от кога е започнала дейността.Ако за м.05 имате дейност,то тогава дължите осигуровки и трябва да подадете Д1 до 25.06.2018г.

venus_melena

  • Публикации: 4 / 0
Здравейте! Приятелят ми също се регистрира като свободна професия. Пуска месечно по една фактура. Върху този ли доход трябва да плаща осигуровки?

ХХХХХ

  • Публикации: 5373 / 752
Здравейте! Приятелят ми също се регистрира като свободна професия. Пуска месечно по една фактура. Върху този ли доход трябва да плаща осигуровки?
Не.
Трябва да се регистрира като самосигуряващи се лице и да се осигурява минимум върху 510 лв /за 218г/. В края на годината прави изравняване на осигурителните вноски.
Най-добре е да се свърже със счетоводител, който да му обясни какво, кога и как трябва да прави.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook