Срок на предизвестие за напускане в изпитателен срок

19.04.2018, 17:08 8662 4

19.04.2018, 17:08
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Моля за помощ при изясняване на следния казус:
Трудовият договор е с изпитателен срок съм от 6 месеца, при сключен договор по чл. 67, ал. 1, т. 1, и във връзка с чл. 70 ал.1 от КТ, като срокът за изпитване е уговорен в
полза на работодателя.
След изтичане на 6 месеца, договорът става безсрочен на основание на чл.67, ал.1, т.1 от КТ, като всяка от страните може да прекрати договора с 2 месечно писмено предизвестие.

Въпросът ми е - при желание за напускане по време на изпитателния срок (първите 6 месеца) предизвестието за напускане кога трябва да бъде подадено - 1 месец преди желаната дата за реално прекъсване на взаимоотношенията/работата, 2 месеца преди това или повече?

Много благодаря предварително!
#1 | 19.04.2018, 19:07
Публикации: 4394 / 734
ТД си е безсрочен и в периода на изпитване. "Безсрочен" и "окончателно сключен" са различни неща.

Щом изпитването е в полза само на работодателя, ако той реши да прекрати ТД в срока на изпитване - не дължи предизвестие. Ако работникът иска да го прекрати - дължи уговореното предизвестие, в случая 2 месеца. Може и да не спази предизвестието, като дължи обезщетение за дните на неспазване.

#2 | 19.04.2018, 19:40
Публикации: 3 / 0
Много благодаря за отговора!
А дали знаете, при положение, че се е изменил видът на работата, какви документи са необходими за доказването на настъпването на такова условие, което съответно би послужило за отпадане на условието от 2 месечно предизвестие?

В слуая аз имам само оферта за конкретната първоначална работа, а за новата работа нямам нищо. Нямам и документ с описание на изпълняваната от мен длъжност и задължения нито за първоначалната, нито за новата работа.
#3 | 19.04.2018, 20:08
Публикации: 4394 / 734
Изменението на вида на работата принципно става с допълнително споразумение за промяна на длъжността или с промяна в длъжностната характеристика. И двете трябва да са подписани от работника предварително и той да разполага с екземпляр-оригинал.

Тези "първоначална работа" и "нова работа" - това при един и същи работодател ли е или при двама различни?
#4 | 19.04.2018, 21:06
Публикации: 3 / 0
Да, първоначалната работа и новата работа са при един и същ работодател, но за различни клиенти. Реално и за двете работя под една длъжност записана в НАП при сключването на договора, но и двете се покриват (така да се каже) от НАП длъжността. Въпреки това, едната работа и другата работа са различни като вид и условия (без промяна в заплащането или работното време) и офертата не покрива или споменава и двете. За първоначалната работа имам изпратена оферта по мейл (описание на вида и условията на работата), която съм приела с потвърждение пак по мейл и това е всичко. За новата работа нямам нищо, всичко е само на думи.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група