Командироване на лице в Германия за три месеца

23.03.2018, 13:26 2031 3

23.03.2018, 13:26
Публикации: 26 / 0
Здравейте, колеги!
Бих искал да попитам следното. Имаме немски филиал. Няколко работника трябва да се командироват в Германия за 4 месеца. Това командироване по реда на чл. 121а от КТ ли трябва да стане? Де факто, там пише “Командированв на работници в рамките на предоставяне на услуги”, а ние не предоставяме услуги - изпращаме ги в немското подразделение. В тази връзка трябва ли да разбирам, че чл  121 ограничава само случаите на конандироване до 30 дни и е неприложим за по-дълъг срок, когато се прехвърляме към чл. 121а?
Жлагодаря ви.
#1 | 23.03.2018, 16:54
Публикации: 1187 / 228
Ами, ако правилно разбирам, казано просто, че ще командировате работник от предприятието в България в предприятието в Германия, което е "предприятие от същата група предприятия", това е втората равностойна хипотеза от чл. 121а, ал. 1, т. 1 от КТ. В случая условията не се натрупват кумулативно(т.е. да е нужно да са изпълнени едновременно), а всяко от тях е предпоставка за прилагане на изискванията на КТ и Наредбата(и респективно - европейския Регламент, на чиято база почиват). Допълнителните разпоредби на Закона на трудовата миграция в  §1 дават определение на "група предприятия", което е валидно за вас - две или повече свързани предприятия, от които едното спрямо другото пряко или непряко притежава преимуществен дял от записания капитал, или контролира по-голямата част от гласовете, свързани с емитирания от второто предприятие акционерен капитал, или може да назначава повече от половината членове на административния, управителния или надзорния орган на второто предприятие, или предприятията се имат единното управление на предприятието майка. Цитирам грубо, вижте си точно.
Трябва да си пуснете допълнително споразумение за срока на командироване, не може да поставят работниците си в по-неизгодна позиция спрямо местните(германски) работници, за вас не се прилагат разпоредбите на Наредбата за командироване в чужбина - респективно лицата нямат право на дневни, а само на пътни и ако желаете - кваритни пари, доказани по съответния ред...
И да се допълня - за командирване над 30 дни на лицата трябва да извадите и формуляр А1 за приложимото данъчно - осигурително законодателство от НАП.
#2 | 26.03.2018, 09:29
Публикации: 26 / 0
Благодаря за уточнението. Понеже се притесняваме, че пише “в рамките на предлагане на услуги”, което ни притесни, а ние не предлагаме каквито и да е услуги, а идеята на немската страна е работещите да се запознаят с условията на труд и трудовите порядки в Германия.
Освен това пък в чл. 121 ал. 2 допъска и командироване над 30 дни, но не можем да разберем дали това се отнася само за такова в Българя?
#3 | 26.03.2018, 09:53
Публикации: 1187 / 228
Казано накратко, колега - в цЕлата работа трябва да присъства трансграничен елемент. Или казано непретенциозно - страните да са установени в различни членки на Европейското икономическо пространство.

На долния линк може да се запознаете с допълнителни ставки и условия:
http://www.gli.government.bg/page.php?c=56&d=2755
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група