Доо съдружници-за 2011 г.

14.02.2012, 12:10 32669 44

#20 | 14.02.2012, 12:10
Публикации: 6403 / 1129
Е Свои направо ме утепА :swoon:
#21 | 14.02.2012, 12:12
Публикации: 3145 / 253
Фирмата има дейност дори само разплащателна сметка да има открита и начислени такси по нея СА ДЕЙНОСТ.Така,че има дейност.
Напълно те подкрепям  :thumbup:
#22 | 14.02.2012, 12:28
Публикации: 6403 / 1129
Танче, аз подкрепям Мама Божка, но в случая не това е най-важното.
Хората искат да започнат нещо, интересуват се как да са лоялни към Закона, а ние ги сплашваме, че още не са започнали да работят и вече са в нарушение... Може така да ги наплашим, че изобщо да се откажат и от регистрация, и от дейност, и от самоосигуряване...
Нека си подадат ОкД5 както го разбират (все пак те си носят отговорност за декларираните обстоятелства) и "на добър час!"..... Защото в последно време повече фирми се закриват, отколкото започват да работят.
#23 | 14.02.2012, 12:36
МамаБожка
Фирмата има дейност дори само разплащателна сметка да има открита и начислени такси по нея СА ДЕЙНОСТ.Така,че има дейност.

дейността на фирмата е комплексен сбор от това, която написах по горе, демек когато трябва да гледаме една фирма дали действа или не действа, трябва да се има предвид има ли договори с работници, има ли наети помещения или закупени машини или машини под наем, с които се извършва тази дейност... едва тогава говорим за приходни и разходни фактури и за фирма извършваща дейност... таксите по сметката на такава фирма, за мен не са предпоставка за дейност, защото по тази сметка ако няма движение, банката какво ми обслужва, че ще ми взима такса? следователно не може банката взимайки ми такса за пасивна сметка да ми е мерило за дейност на фирмата.
#24 | 14.02.2012, 12:42
Публикации: 629 / 129
Модератор
дейността на фирмата е комплексен сбор от това, която написах по горе, демек когато трябва да гледаме една фирма дали действа или не действа, трябва да се има предвид има ли договори с работници, има ли наети помещения или закупени машини или машини под наем, с които се извършва тази дейност... едва тогава говорим за приходни и разходни фактури и за фирма извършваща дейност

Стиснахме ли си ръцете, че има дейност? ;D
#25 | 14.02.2012, 12:51
МамаБожка
Танче, аз подкрепям Мама Божка, но в случая не това е най-важното.
Хората искат да започнат нещо, интересуват се как да са лоялни към Закона, а ние ги сплашваме, че още не са започнали да работят и вече са в нарушение... Може така да ги наплашим, че изобщо да се откажат и от регистрация, и от дейност, и от самоосигуряване...
Нека си подадат ОкД5 както го разбират (все пак те си носят отговорност за декларираните обстоятелства) и "на добър час!"..... Защото в последно време повече фирми се закриват, отколкото започват да работят.

това ще се случи, ако наистина се уеднакви нашето законодателство с това на ЕС, защото в нито една страна от съюза, таксите по банковата сметка или закупуването на материали, техника и пр. все още невлезли в употреба е извършване на дейност.
на времето дедо Маркс ни учеше, че трябва да имаме някаква съвкупност от активи, които използвайки ги получаваме доходи или т.н капитал.. таксата в банката какъв капитал ми е? принтера с който не получавам все още доходи какъв капитал ми е? ПДЧ-то в склада ми, което седи на плочи и от него нищо не е произведено?
#26 | 14.02.2012, 12:53
МамаБожка
Стиснахме ли си ръцете, че има дейност? ;D

когато едно предприятие е работещо при горните условия, да има дейност, но когато ми се мота някаква такса на банката от 10 лв на месец, защото фирмата е открила сметка, но не е работеща, не няма дейност :P
стискаме ръце само на половина ;D
#27 | 14.02.2012, 15:12
Публикации: 530 / 19
Ай шъ си стискаме ли ръцете:

"Съгласно разпоредбата на чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества.

Упражняване на трудова дейност е всяко действие на съдружника, имащо отношение към функционирането на дружеството и извършвано от името на дружеството - сключване на всякакъв вид договори (не само трудови), подписване на финансови документи, издаване на разпореждания по организацията на работата и т.н. От това произтича задължението на съдружника за осигуряване."

На тия фактури се мъдре нейде името на фирмата, булстата, адрес... айде да не се е подписал на получател /ама и това може да е направил/ отишъл е лично, взел си е принтера и си го е прибрал у дома.

#28 | 14.02.2012, 15:13
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта

Този въпрос винаги е вълнувал счетоводителите, особено когато клиент се появи с току що регистрирана фирма. И винаги въпросът трябва да се изследва индивидуално.

Давам пример: Регистрирам фирма (например ЕООД) и започвам да си правя собствено проучване за дейността. Нямам фактури нито за приход, нито за разход. Нямам открита и разплащателна сметка дори. Капиталът все още стои в набирателната например.

Но аз целодневно, направо денонощно мисля за фирмата, чертая си схеми и финансови планове, ровя в Интернет и събирам информация. Е, трудя ли се аз, тоест извършвам ли трудова дейност? – Да, и то доста усилено, бих казала. Значи следва ли да подам декларация за започване на дейност? – Да, трябва според мен. А може ли някой да докаже моите самостоятелни дейности, ако съм пропуснала да декларирам това – мисля, че по-скоро не.

Затова подхождам към този въпроси всеки път индивидуално.

Принципно споделям мнението, че получаването или издаването на фактури не са единствения индикатор за това дали собственика полага труд, тоест дали е започнал дейност.

Всяко действие на собственика/управителя, свързано с фирмата му е труд, а когато това се прави за първи път считам, че дейността започва тогава. И след като надлежно и обосновано информирам клиента за това си разбиране, съм щастлива да чуя на свой ред неговото информирано управленско решение, относно този важен въпрос, касаещ започването на дейност и респективно започването на самоосигуряването на СОЛ.
#29 | 14.02.2012, 15:34
Публикации: 530 / 19
Да наистина всичко е много субективно в различната ситуация.
Ако не се подаде в 7 дневния срок от получаването на фактурката...реално няма да могат и да те хванат в нарушение кога точно е започнала тази трудова дейност и преспокойно може да се подаде и сега.
Но тук имаме питане за 2011 г. Има натрупани разходи /питащата даже не спомена и размера им/ и всичко става много субективно и комплексно, не е една инцидентна покупка.
Тук много на място ще цитирам John

"Въпросът (по-точно спорът) беше "е ли първата ПРИХОДНА фактура" начало на дейността на фирмата. Подвъпросът - от кога започва трудова дейност на самото самоосигуряващо се лице.
И отговорите са прости - дейността на фирмата започва с първото действие, извършено от нейно име след регистрацията й. (Щото ако се опрем на първия ПРИХОД, възниква естественият въпрос за разходите, направени преди него и имат ли почва в дейността на фирмата.)
А дейността на самоосигуряващото се лице - от първото действие, извършено от него за, в полза и от името на представляваната от него фирма.
А що се отнася до генерирането на реални приходи да не изброявам редица дейности, свързани с дълговременни (понякога и повече от година) реални разходи, докато се стигне до първото получено левче."

Та тук първото действие са фактурите за разходи. И да не забравяме, че всеки управител се ориентира да взима повече фактури /за каквото се сетите/ само и само да минават за разходи, да се намалява печалбата и ако може и баджанака да вземе фактура за телевизора си на името на фирмата, че да мине така за служебни цели. Явно понякога от лакомия свраката отива с двата крака.
#30 | 14.02.2012, 15:51
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Кети, зачетох се в спора ...

Иначе съм абсолютно съгласна с теб, че отговорът на въпроса на Trivonova е: Да, има доказателства за започването на дейността през 2011 и трябва да има самоосигуряване от извършилите я.
#31 | 14.02.2012, 15:54
Публикации: 530 / 19
А на мене на устройството 5 в едно/печата, копира, сканира, пере и готви/ ей тва почерненото най много ми хареса, че и за 100 лв и Мамето, да не се крие, ами да ми каже от къде са на прИмоция и да ми вземе мъжа и на мене за св. Валентин.
#32 | 14.02.2012, 21:12
МамаБожка
Кети, не става въпрос за трудова дейност, а за икономическата дейност на едно предприятие. И до преди малко пак спорихме около час по телефона с Мимето, като съм на твърда позиция, че законодателя не е дал ясна и точна формулировка що е дейност на фирма. Следователно съм абсолютно съгласна също с Trivonova-да има доказателства за започването на дейност, а осигуряването е в последствие. Разковничето е в тълкуването на ’’доказателства за започването на дейност’’
Разбира се, че е дейност когато сме наели работници независимо колко на брой, разбира се че е дейност когато купуваме материали и строим небостъргач, или наемем техника, офис и пр. обаче каква дейност е, ако моя закупен материал стои в склада и не произвежда продукт, който утре ще ми донесе приход? Следователно както казва дядо Маркс, когато тези активи ние ги ползваме с цел да получим от тях някакъв приход, като материално изражение на нашия труд, тогава ние имаме дейност.
В Укипедия няма формулировка на думата ’’дейност’’, но има
Синоними
   деятелност, активност, работа, дело, енергичност, усърдие, старание, предприемчивост
   постъпки, действия, поведение
   действие

Е, бе джанъм имам дейност-дейна съм когато строя небостъргач, но нямам дейност-бездейна съм когато със закупените материали аз не правя нищо.


пп. Принтера на прИмоция не е на Мимето :P ама ако си слушкала и папкала, ще ти кажа къде ги раздават такива на кило ;D
#33 | 15.02.2012, 00:24
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Кети, не става въпрос за трудова дейност, а за икономическата дейност на едно предприятие.

Не МамаБожка, не е такава логиката на осигурителното законодателство. Точно за трудова дейност става въпрос, а не за "икономическата дейност на едно предприятие", когато говорим за осигуряване. Щом се касае за осигуряване става въпрос за труд на конкретно лице. И обратно щом има труд - има осигуряване, освен предвидените от закона случаи. Как така ще става въпрос за "икономическата дейност"? - Та, това все пак не е осигуряване на предприятието, а на лицето. Тоест гледа се лицето дали се труди или не.

Освен това почти на всеки семинар по Осигуряване лекторите дават примера със СОЛ, който подписва разходна фактура или отваря разплащателна сметка, че е започнал тудова дейност, което означава самоосигуряване.

Остави синонимите в Укипедия и утопията на дядо Маркс, както го наричаш. Нека си погледнам в българския КСО. Съвсем ясно е написано, че става въпрос точно за "трудова дейност", а не "икономическа дейност".

Възникване, времетраене, прекратяване и прекъсване на осигуряването

Чл. 10. (1) Осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 или чл. 4а, ал. 1 и за който са внесени или дължими осигурителни вноски и продължава до прекратяването й.


По второто ти чудене за склада: Ако СОЛ, след като закупи материали се окаже, че лично той/тя няма да извършва повече трудова дейност в предприятието, то също си има ред, по който това се декларира в НАП и осигуряването се прекратява.

На основание чл. 1, ал. 2 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина, самоосигуряващите се лица трябва да декларират започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на всяка трудова дейност, за която са регистрирани с декларация, по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП.
#34 | 15.02.2012, 09:31
Публикации: 530 / 19
Добро утро  :air_kiss:
Супер дискусийка си спретнахме. Мамето също е права, че ако реално няма доходи, а направи някакви символично покупки, от какъв зор да се пълни бюджета, при положение, че човека не е заработил нито лев. И трябва да се прави разграничение между отделните случаи, а не всички в кюпа.
Както каза Катето, има разлика между "трудовата дейност" на собственика и "икономическата дейност" на фирмата. Това са две различни неща, два различни субекта. Именно и затова сол-а си плаща осигуровките като той е задълженото лице и на платежното и неговото егн си се пише, не булстата на фирмата.

За "икономическа дейност" има определение и то е в чл. чл. 3, ал. 2 от ЗДДС:
(2) (Изм. съобразно Решение № 7 на КС на РБ от 2007 г. - ДВ, бр. 37 от 2007 г., Решение № 1 на КС на РБ от 2008 г., доп., бр. 108 от 2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.


Намерих едно много хубаво писъмце на МФ и НАП,в което е записано:

"По-специално в решението си по дело № С-235/85 съдът посочва /Съда на Европейските общности по прилагането на чл. 4 от Шеста директива/ : „....Обхватът на определението „икономическа дейност” е много широк, тъй-като включва всички услуги, оказвани от свободни професии, като определението е обективно по своя характер в смисъл, че дейността се разглежда сама за себе си без значение нейните цели и резултати. С оглед широкото определение на понятието „икономическа дейност”, включващо всички дейности на свободните професии без никакви изключения по отношение на професиите, регулирани по своя статус....".

Цялото писмо ще го сложа в отделна тема.



#35 | 15.02.2012, 09:43
МамаБожка
Кате, пак да подчертая, че не става дума за осигуряването. Разбира се, че собственика на фирмата ще се осигурява, ако фирмата му има дейност. Има дейност, има труд-има осигуровки, няма дейност, няма труд-няма осигуровки. Точно това решение по дело, което си дала част от него, търсех вчера да го дам на Мимето да чете, че ме изяде с този небостъргач ;D
#36 | 15.02.2012, 09:49
Публикации: 530 / 19
Маме, публикувах в отделни теми самото решение на съда и становището на НАП за уеднаквяване на практиките по спорния чл. 3 от ЗДДС.
#37 | 15.02.2012, 10:28
МамаБожка
Благодаря Кети ;D

пак продължавам да ровя....

Чл. 3, ал. 2, изречение първо определя независимата икономическа дейност като "дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги". По силата на тази разпоредба всяко лице, било то юридическо (или приравнено на юридическо) или физическо лице, което извършва дейност като производител, търговец, или дейност по предоставяне на услуги попада в кръга на лицата, които извършват независима икономическа дейност.


значи пак се връщаме в началото и задавам въпроса: лице, което си е закупило принтер на прЕмоция и с него не извъшва дейност/ не разпечатва, не сканира, не копира, не пере и не готви/ какво се случва?
#38 | 15.02.2012, 11:04
Публикации: 3145 / 253
Случва се, че се приготвя да извършва дейностите по-горе и че трябва да се осигурява ;D Да си е купил принтера за в къщи, а не на фирмата, тогава няма, да се осигурява  :P
#39 | 15.02.2012, 13:43
Публикации: 530 / 19
А на мене ей това много ми хареса:

"Обхватът на определението „икономическа дейност” е много широк........ дейността се разглежда сама за себе си без значение нейните цели и резултати. "

Та никой не го интересуват целите и дали ще има резултати /реализиране на доходи/.

Пък ако сме докрай честни, тоя принтер, дето пере и готви за 100 лв. ще си го намъдря в ДМА, т.к. предприятието може да приеме и 50 лв да са прага на същественост. И тогава принтерчето не е разход, не намира отражение в ОПР, нито пък в баланса, щото е мн. далаче от 1-ца и никой няма да разбере за съществуването на тоя принтер и той ще си седи в кашона, чакайки предприятието да заработи.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група