Новите драми със защита на личните данни

12.06.2018, 17:01 43478 409

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.


survivorman

  • Публикации: 1 / 0
Tea S , може ли два въпроса към теб ?
Първият е за пълномощните  за обработка на лични данни. Трябва ли да са нотариално заверени ?
Вторият : В едно акционерно дружество с трима акционери, трябва ли всеки да има пълномощно за обработка на л.д ? И как става упълномощаването (кой кого упълномощава)?

Ще съм благодарен за инфото :)

di_t

  • Публикации: 316 / 4
Здравейте,
в  ООД-занимава се обработка на метал-    Трябва ли да  попълни персонала Съгласие-за да обработваме лични данни -пример за трудовите досиета?

bobo

  • Публикации: 2301 / 297
Ако обработвате данни, които са законово регламентирани (име, ЕГН, адрес и т.н.) - няма нужда от съгласие. Ако обработвате данни, които не са законово регламентирани (снимка в досието, е-мейл, телефон и т.н.) - трябва съгласие.

elitsa.kuzmanova

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте и от мен,

Опитах се да мина през цялата дискусия, но след всичкото четене както тук, така и на много статии, се оказва, че все още няма яснота нито в моите виждания, нито в тези на колегите, с които работя.

Бих искала да задам няколко конкретни въпроса:
До колкто разбирам когато се назначава нов служител не е необходимо да подписва декларация за съгласие на обработка на лични данни, защото така или иначе имаме законово основание, но трябва да се подпише декларация, с която го информираме как ги обработваме и колко се съхраняват?
В нашия случай работим с фирма, която ни прави payroll-a. В този случай не трябва ли отново да има съгласие? Както и може би клауза в договора между нас и фирмата, че ще обработват коректно данните?
За личните карти е ясно, че не бива да са в досиетата. Последно как стоят нещата със свидетелствата за съдимост? Редно ли е и те да се извадят?
И също - Администратор реално е фирмата. Аз като ЧР и Счетоводителката, която прави частичен пейрол трябва ли да сме определени със заповед като администратори или се водим обработващи? Защото реално целия офис работи с фактури и според мен трябва също да се водят обработващи? Не би ли следвало да има разлика между хората, които работят с лични и чувствителни данни на служителите и просто обработващии фактури?

Благодаря предварително!!

bobo

  • Публикации: 2301 / 297
Според мен:
- Декларация за съгласие принципно не е необходима;
- Декларация за информиране - може би да се запознаят с правилата за ЛД?
- Свидетелствата за съдимост - ако се искат по законово изискване - защо да не стоят в досиетата?
- Всички сте обработващи. Може би трябва да се определи кои длъжности с какви ЛД работят, според задълженията им, а не всички със всичко.

zaharna

  • Публикации: 29 / 0
Здравейте, поствам линк, който изяснява понятия администратор, обработващ, лице-под прякото ръководство на администратора. С конкретни примери. На мен видеото ми бе доста полезно!   [/]https://www.facebook.com/tvdobrich/videos/1723511871071923/[/url]

P.G.H.R.

Ето го същият линк С ДИРЕКТЕН ДОСТЪП за по-лесно, да не копирате.
Надявам се колежката по-горе да не се сърди, че го модифицирах от нея. :good:

zaharna

  • Публикации: 29 / 0
Ето го същият линк С ДИРЕКТЕН ДОСТЪП за по-лесно, да не копирате.
Надявам се колежката по-горе да не се сърди, че го модифицирах от нея. :good:

Не, много благодара :)

170917091709

  • Публикации: 245 / 20
Здравейте,
Някой знае ли какво стана с Проекта на Закона за изменение на Закона за личните данни? Бяха си обявили краен втори срок за обсъждане на 30.05.2018г. Нищо не виждам да е прието, поне на намирам. Там бяха предложени все пак някой по-конкретни неща и срокове? Изобщо, май мина еуфорията на 25.05.2018г. и КЗЛД и народните хубавци, които променям закони решиха, че ще я карат по старо му - няма да имаме закон, няма да ги изгладят спорните точни например с мащабно, систематично, редовно обработване и наблюдение; и други...


В момента тук са: 0 Потребители и 2 Гости


Facebook група

Харесайте ни във Facebook