Проблем с работодател

09.03.2018, 11:15 1496 2

09.03.2018, 11:15
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Потърсих в интернет, но не успях да намеря нужното. Проблемът ми е следния:

Преди време започнах работа във фирма и по договор мога да напусна/бъда уволнен без предизвестие. Все пак реших да си подам предизвестие седмица преди да напусна. Фирма използва външен счетоводител, който "правил проблеми" и за това решили да го сменят. Официално последният ми работен ден беше преди 2 седмици. Понеже фирмата не е от България, това, което ми казаха, е че чакат да дойде лиценза за новия счетоводител. Договорът ми все още не е прекратен, не мога да сключа нов, а вече работя на друго място - чакат да се прекрати стария, за да сключа нов.

Какво мога да направя на този етап? Има ли начин да се ускори процеса по прекратяването на трудовия договор?

Благодаря
#1 | 09.03.2018, 11:47
Публикации: 4394 / 734
"по договор мога да напусна/бъда уволнен без предизвестие" - можете само в срок на изпитване, ако сте в такъв. След изтичане на срока на изпитването задължително има предизвестие, освен в някои по-екзотични случаи. Без предизвестие може да напуснете и по взаимно съгласие.

Предизвестието се подава писмено, вие как сте го подали? Кой ви го прие? Можете ли документално да докажете, че сте го подали?

Наличието или неналичието на счетовотител не е никаква причина за неспазване на КТ. Приципно, ТД се прекратява с изтичането на предизвестието (ако е подадено правилно), остава проблема с ТК и статута ви в НАП. Това, че работите на друго място без договор е лошо (говори лошо и за фирмата, освен многонулевите рискове за нея), може поне да сключите договор за допълнителен труд, докато се оправят нещата със стария.

Това за лиценза на счетоводителя е някаква фирмена работа, в България май все още няма такива лицензи.

А че счетоводителят правил проблеми - това обикновено се случва, когато фирмата прави проблеми - не плаща и т.н.
#2 | 09.03.2018, 12:07
Публикации: 2 / 0
Благодаря за подробния отговор. Да - в изпитателен срок съм и за това мога да напусна без предизвестие (в предишни фирми дори тогава ми е трябвало предизвестие), да - писмено съм подал предизвестие на HR-ката и също е-мейл към мениджмънта в чужбина.  Договорът с новата фирма е подготвен, но е с празна начална дата, защото чакат справка от НАП. Ще говоря с тях за този договор за допълнителен труд. Това с "проблемният счетоводител" нарочно е в кавички, защото съм сигурен, че фирмата е виновна. Това е и една от причините да искам да се махна толкова рано.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група