За майчинството когато липсва трудов стаж

15.02.2017, 11:33 183015 249

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


GM93

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте нова съм тук, но прочетох доста редове и открих до някъде отговор на моя казус и затова ще ви помоля за съвет-потвърждение.Извинявам се все пак ако е имало подобен въпрос но не съм го видяла.Ето и моя казус.
На 24 години съм и бях студентка до юли месец 2016 година. Забременях края на август месец и започнах работа на 4ти октомври на трудов договор(8ч) и минимални осигуровки. Поради естеството на работа  ми се наложи  да взема болничен заради бремеността ми от началото на януари месец. Тоест имам 3 месеца трудов стаж общо. Първия болничен ми беше издаден до 31 януари, а втория чрез специална комисля до 1.03. Трудовият договор към фирмата не ми е прекратен. От форума разбрах, че нямам право на получаване на болнични обещетения, защото нямам 6 месеца трудов стаж. Въпросът ми е ако болничният ми бъде удължен поради проблемната ми бременност ще получа ли болнични обещетения от април месец когато ще бъде натрупан 6-месечният ми стаж по закон и в какъв размер ако съм осигурявана  на 460лв.
 Вторият въпрос ми е дали ще мога да получа и майчинството ми  за 2 години след като през октомври месец 2017 направя необходимия трудов стаж от 12 месеца, които сега би трябвало да ми се трупат с помоща на болничния.
Последният въпрос ми е кога ще ми бъде изплатен първия болничен от НОИ..

Извинете за множеството въпроси, но не съм наясно с тези неща около майчинството и се притесняваме с приятеля ми, а много искаме това бебче! Поздрави
Блогодаря много за помоща

marpan_64

  • Публикации: 4759 / 351
Ако болничния Ви бъде удължен ще започнете да получавате обезщетение от НОИ, когато придобиете необходимия за това стаж - 6 месеца. Времето, през което ползвате болнични, но не получавате обезщетение се зачита за стаж - т.е. от 04.04.2017 год.
Ще имате право на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете след като придобиете 12 месеца - т.е. от м.10.2017 год.
Ще имате също така право на социални помощи.

GM93

  • Публикации: 2 / 0
Благодаря много за бързия отговор. Значи мога да разчитам на това, че ще получа първият ми болничен около 14.4. който ще бъде 460*0.8=368лв. :)

Р.Атанасова

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте , разгледах доста от въпросите/отговорите .. изясних картината до някъде , но продължава нещо да ми липсва . Много се извинявам предварително ако се повтарям.
 От 13 Януари 2017г. съм на ТД  (преди това нямам стаж) . От 14 Юли излизам в болничен 45 дни преди раждане. (До сега не съм ползвала болничен.) Ще ми бъде ли платен като все още няма да имам 12м. трудов стаж ?
Благодаря!  :smile1:

marpan_64

  • Публикации: 4759 / 351
Няма да Ви бъдат платени всички издадени болнични до придобиване на 12 месеца осигурителен стаж. Тези болнични ще се зачитат за стаж. Може да подадете документи в Дирекция Социално подпомагане за да получите помощи.

Hrili

  • Публикации: 860 / 154
Но вие продължавате да си подавате документацията по установения ред и срокове, както е казала колежката(понеже някъде смятат, че така или иначе няма стаж и респективно - обезщетение, та няма какво да се декларира до придобиването му).

Melihamustafa

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте

Бременна съм на седмия месец и от 4 месеца ползвам болнични, понеже имах усложнения. От 15 ноември 2016 съм започнала да работя това ми е първата работа, към датата на издаване на първия болничен нямах 6 месеца осигурителен стаж и съответно не ми е изплатено обезщетение и въпросите ми са:

 времето когато съм болничен брои ли се за трудов стаж?

 да очаквам ли да ми се плати обезщетение за болничен и кога евентуално?

Благодаря

ХХХХХ

  • Публикации: 4255 / 532
Да, болничния се брои за трудов и за осигурителен стаж. Ще започнат да Ви плащат обезщетение, след като направите 6 месеца ОСИГУРИТЕЛЕН стаж. Ако трудовия Ви договор е на 8 часа, то от 15.05.2017 трябва да получавате обезщетение за болничния (ако в това време нямате някоя "дупка" в стажа)

pina.kolada

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте
Към момента имам 10 месеца трудов стаж общо за последните 7 години.
През повечето време съм била и на гржадански договори.
След като станат 12 месеца общо ще имам ли право на майчинство и в какъв размер и за колко време?Трябва ли да съм на трудов договор за да мога да изляза в майчинство?

dijit

  • Публикации: 478 / 45
Първото , което Ви трябва, е трудов договор! Без него няма как да упражните правата си, произлизащи от ДОО

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook