Необходими документи за осчетоводяване на транспортни разходи

19.01.2018, 17:44 4195 3

19.01.2018, 17:44
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Малка фирма доставя стоки на клиенти със служебен автомобил. В пътна книжка се води отчет с колони:
-Дата,
-Маршрут,
-Изминати километри,
-От тях "извънградски",
-Цел на пътуването (с две-три думи),
-Шофьор.

Според обслужващата ни счетоводна фирма, в пътната книжка за всеки курс трябва да има следното инфо:

• Складов / експедиционен документ за продадените стоки;
• място, където е натоварена стоката /точен адрес/;
• лица, извършили натоварването на стоките в транспортното средство – имена и ЕГН;
• документ за извършен транспорт на стоките /фактура, товарителница, пътен лист, договори с физически лица/;
• регистрационен № на транспортното средство, с което е извършен превоза на стоките /вид, марка, модел, цвят, товароносимост, собственост на транспортното средство – идентификационни данни, шофьор – имена и ЕГН ;
• предмет на доставката /описание на стоките/
• разфасовка на продадените стоки;
• количество
• лицата, които са предали и приели доставка от страна на доставчика и от страна на получателя;
• място, където е разтоварена стоката /точен адрес/
• дата и час на предаване на стоките в обект/склад на получателя/изпълнителя.

Моля, коментирайте доколко изискванията на счетоводителите са обосновани. А как трябва да се процедира, когато със същия автомобил търговски представител ходи на среща с клиент? Или когато пак със същия автомобил сервизният техник посещава машина за ремонт при клиент?

Благодаря предварително!

Ако приемем, че тези документи би трябвало да описват разход, направен за каквато и да е доставка, звучи много обезпокоително, ако трябва да се опише с всички тези данни разходът, направен за доставката на кутия химикалки на стойност 20лв, от кв.Люлин в София, до кв.Младост, пак в София, с автомобил, собственост на фирмата доставчик.
#1 | 19.01.2018, 18:43
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
За да не останете с впечатление, че нелюбезно отбягваме въпроса, ще изразя личното си мнение, че не виждам нищо обезпокоително в изискванията на колегите за документална обоснованост на разходите, особено в светлината на новите промени в ДОПК и завишената лична отговорност на счетоводителите при констатирано ощетяване на фиска.
#2 | 22.01.2018, 09:58
Публикации: 2 / 0
Здравейте, Ирена,

Много благодаря за отговора!

Бихте ли ме насочили към публикувана нормативна уредба, която определя съдържанието на пътна книжка на служебен автомобил. Целта е и вълкът да е сит (счетоводителите да са доволни), и агнето да е цяло (описването на всеки курс да не отнема половин работен ден) :).

На всички е ясно, че трябва да има отчетност на разходите, но все пак трябва да вършим и друга работа освен описване на курсове :).

Ако с автомобила се извършват само доставки, фактура с приемо-предавателен протокол покриват на 90% изискванията. Там няма само ЕГН-тата на товарачите.
Как бихте описали документално посещението на търговец при клиент с цел преговори, или на сервизен техник при машина? За сервизния може би е достатъчен сервизен протокол? Но за търговеца не се сещам... :(

Благодаря предварително!
#3 | 22.01.2018, 10:24
Публикации: 59 / 5
Здравейте, преди време работих за търговска фирма и това,което направихме там е да вкараме в протокола и пътния лист на съответното превозно средство, като водача само трябва да записва начален и краен километраж и съответно и имената на приемащия стоката в протокола. Данните за километража могат да се вкарат и в сервизния протокол . Другото което се правеше е един файл с автомобилите и там се записваше километраж в началото и края на месеца за проверка, защото много от шофьорите не си попълваха пътната книжка. Тези документи освен за разхода за гориво са необходими и при ревизии,и когато липсват режима става оправдателен. Бомащината е много, но в даден момент може да се окаже във ваш +. При нас така стана, пътния лист и протокола се считат и за доказателство за истинност на сделката.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група