Платен отпуск при извършена работа

16.01.2018, 16:40 5191 15

16.01.2018, 16:40
Публикации: 6 / 0
Здравейте,
Бих искала да питам как стои въпросът с платената год отпуска, когато нямам твърда заплата, а според свършената работа. Имам 'фиксирана' заплата в договора (минималната), но чисто процедурно. Забелязах, че дори да ползвам платен отпуск, не ми се заплаща- дали така е правилно или трябва да се вземе пропорционална част от фиксираната заплата или от реалната изработена заплата, която се води фикс + бонус.
Благодаря!
#1 | 17.01.2018, 14:04
Публикации: 1302 / 183
Вие на трудов договор ли сте?
Ако ДА и ако заплащането в договора ви е регламентирано като "фиксирана" сума, както казвате, което ми подсказва, че върху тази сума се начисляват и внасят осигуровките ви, а на вас ви заплащат "за изработка", нещо като норма, то начинът, по който се изчислява сумата за ПГО си е стандартният, за база се взема БРЗ от предходния месец, в който лицето има изработени поне 10 работни дни.
Какво означава, че когато ползвате ПГО не ви се заплаща?
Не ви се заплаща изобщо или сумата, която получавате не ви удовлетворява?
Ако не сте назначена на трудов договор, а работите по граждански, то вие просто нямате право да ползвате ПГО.
#2 | 22.01.2018, 13:33
Публикации: 6 / 0
Здравейте P.G.H.R.,
На трудов договор съм, да.  В договора единствено се споменава основно трудово възнаграждение, което е фиксирано като мин. заплата. Реалната ми заплата се изчислява на база изработената сума и се води във фиша като основна +бонус. Осигуровките също се изчисляват на база реалната заплата, която е доста по-висока от 'фиксираната'.  Сега проверих по-подробно и това, което излиза с платения отпоуск, е, че аз искам да ползвам такъв, одобрен е, но не ми е отразен като заплащане, нито взех от оставащите дни. Все едно съм ползвала неплатен отпуск. Според мен трябва да ми се заплаща и в такъв случай - на база на 'фиксираната заплата' или реалната заплата, върху която се изплащат осигуровки?
#3 | 23.01.2018, 12:48
Публикации: 1302 / 183
За да ползвате ПГО трябва да подадете заявление, в което записвате броя дни и началната дата, както и да имате право да го ползвате, т.е. да имате 8 м. трудов стаж.
На база това заявление ви издават заповед за ползването, в която се вписва основанието от КТ, брой дни, начална и крайна дата, като се отброяват само работни дни (без почивни и празнични).
Обикновено всички колеги ползват счетоводни програми и когато се подадат данните програмата сама си взима базата, много рядко се намират колеги, които правят ръчни изчисления.
Базата за изчисление е месец преди взимането на отпуска, в който работникът има отработени поне 10 работни дни и се коригира с един коефициент.
Сумата е почти равна на нормалната работна заплата, която би следвало да получите, може да се размине само със стотинки от закръглението.
Вие имате ли заповед за ползване?
Потърсете информация при колегата, който ви оформя заплатите.
Ако имате одобрена отпуска, но не е издадена заповед може да се направи в последствие и след това съответните корекции, за да не се водите в неплатен отпуск.
За неплатен нищо не се заплаща.
#4 | 23.01.2018, 13:52
Публикации: 254 / 17
Не е ЗАЯВЛЕНИЕ,  а е молба.
Заявление се подава, ако правото е в закона и не е нужно съгласие на работодателя.
Възнаграждението за ПГО ще включи основното Ви ТВ и ДТВ с постоянен х-р, съгласно НСОРЗ и ВПОРЗ на работодателя Ви.

Бонусът, щом е всеки месец е доста спорно, дали не трябва и той да влезе.
Ако бяхте официално на "изработка", щеше да влезе.

Ако имате одобрена молба и издадена заповед, ползваи сте отпуск, то си погледнете във фиша дали са отразени тези дни и каква сума има посочена.

На колко Ви осигуряват, няма отношение към това плащане.
#5 | 23.01.2018, 14:08
Публикации: 1302 / 183
Не е ЗАЯВЛЕНИЕ,  а е молба.

Наименованието на документа е най-малкият проблем.
Зависи как са го регламентирали във фирмата им.

Но дали да се ЗАЯВЯВАМЕ или да се МОЛИМ - ето още малко по въпроса
 :smile1:
#6 | 23.01.2018, 14:09
Публикации: 6 / 0
Здравейте,

Някои уточнения: счетоводствтоо е аусорснато. Никой от колегите ми никога не е ползвал платен отпуск- пуска такава молба, одобрена е, но после няма преведена сума за платената отпуска. Т.е. излизаме в отпуск, но неплатен винаги. Всеки месец бонусът е различен, тъй като е спрямо извършена проектна работа, т.е. всеки месец получавам заплата от фикс +бонус и на база на тази сума ми се изплащат осигуровките. Доколкото разбрах спрямо разпоредбата се взема брутната сума от предходния месец, по която имам и осигуровки, съотвено няма значение че е различна сумата.  В договора ми впрочем няма нищо регламентирано за бонус, само за основно ТВ и процент за стаж. Като цяло и други пропуски съм забелязала в договора си, за които знам, че трябва да са регламентирани, но конкретно за отпуската не бях наясно дали трябва върху фикс възнаграждение или върху реалното да се изчислява.
#7 | 23.01.2018, 14:23
Публикации: 1302 / 183
Това, че до момента не са ви изплащали отпуските, а само сте подавали заявление или молба (без значение какво!) на хартия за мен си е чиста проба нарушение и работодателят ви направо си плаче за една проверка от ГИТ.
Това пък, че не сте си потърсили правАта по заплащането си е лично ваша пасивност, явно парите не са ви били от значение.
Няма никакво значение дали счетоводството е аутсорснато или не, законите са за всички.
Що се отнася до бонуса, ако никъде не е регламентиран, колежката е права, може и да не ви го включат в сумата за отпуската.
Но би трябвало фирмата да има ПВТР и ВПРЗ, с които по принцип трябва да ви запознаят при постъпването и да се подпишете, че сте ги прочели.
Проверете, може там да е записано нещо за бонусите...
#8 | 23.01.2018, 14:32
Публикации: 6 / 0
Благодаря!
Сега разбирам защо не фигурира в договора бонусът. Аз съм от сравнително скоро и не бях ползвала отпуск, макар че имам 8 м. тр. ст. Подава се електронно, през система и там се одобрява. На колегите им е било дадено някакво абсурдно обяснение. Не са ме запознавали с ВПРЗ, нито ПВТР.
Поздрави
#9 | 23.01.2018, 14:43
Публикации: 4367 / 719
Някъде имаше дискусия с препратки за "електронното" подаване на желанията (може молба, може заявление, кой както му харесма) за отпуск и май беше излязло, че не става така лесно и без електронен подпис.

А вие, corine, когато сте в отпуск колко заплата получавате за месеца - приблизително равна ли е на заплатата за напълно отработени месеци?

Бонусът може да не фигурира в ТД, но принципно трябва да фигурира във вътрешните правила.
#10 | 23.01.2018, 15:14
Публикации: 6 / 0
Здравей bobo,
Заплатата ми всеки месец е различна спрямо задачите, по които съм работила.
Но освен че отпуската не е отразена във фиша, аз знам колко трябва да получа за месеца, със съвсем леките разминавания спрямо курса на валутата, и определено вътре не е имало дните ползван платен отпуск, било изчислен на основното ТВ или на пълната изработена сума. Засега малко отпуск съм ползвала, но при запитване до колеги разбрах, че на тях не им се е заплащало изобщо.
#11 | 23.01.2018, 16:00
Публикации: 1302 / 183
... и определено вътре не е имало дните ползван платен отпуск, било изчислен на основното ТВ или на пълната изработена сума...

Тук нещо съвсем се обърка работата.   :blink:
Останах с впечатлението, че във фиша ви има отпуск като дни, но няма пари.
Да разбирам ли, че сте ползвала ефективно отпуск, т.е. не сте била на работа, но са ви дали заплата като за пълен месец?
Бонусите може и да не са включени, но както написа колежката по-горе, трябва да ви е включено допълнителното възнаграждение за професионален опит (процент клас).

Що се отнася до електронното подаване на молбите/заявления, то пак е свързано с ПВТР. Има фирми, в които се подават само по мейли без да е необходим електронен подпис, въпрос на вътрешна организация и ниво на доверие е.
#12 | 23.01.2018, 17:46
Публикации: 6 / 0
Здравейте,

Пиша молба за платен отпуск и е одобрена, излизам в отпуск и после ми се плаща по сметката това, което съм изработила за дните, в които съм била на работа. Реално нямам преведена сума за това, че съм била отпуск. Може би изглежда сложно, но това имах предвид, че заплатата ми по договор е все едно фиктивна. Спомената е минимална просто за да има някаква фигурираща в договора. Това, което получавам като възнаграждение, е реално това, което изработя аз през дните, в които съм на работа.
По отношение на отпуските изцяло онлайн се пускат, тъй като няма офис в БГ. Няма нужда от елект. подпис.
#13 | 23.01.2018, 19:22
Публикации: 4367 / 719
... няма офис в БГ...

Може да питам глупав въпрос, ама - вашата фирма работи ли по българското законодателство? Явно е чуждестранна фирма?
#14 | 24.01.2018, 09:38
Публикации: 1187 / 228
Съберете си каквито имате  докуМЕНТЧЕТА и право в Инспекция по труда. Има си хас пък да излезе, че ама въобще нямате сключен по надлежния ред договор...
#15 | 24.01.2018, 14:47
Публикации: 1302 / 183
...като едното нищо...
Аз пак започвам по ред.
Фирмата може да няма офис в БГ наистина, но да си е регистрирана тук и да работи по нашето законодателство. Има такива фирми.
И не е проблем, че документите се разменят с мейли, както вече казах въпрос на организация и на доверие.
Става ясно, че когато пускат хората си в ПГО очевидно не им го заплащат, което всички колеги ще потвърдят, че е нарушение на законодателството.
И аз, като колегата, препоръчвам да се сигнализира ГИТ, може по телефона, може с писмо, може с личен електронен подпис, ако притежавате такъв.
Оставите ли нещата ще продължават да ви "цакат с топла бира и студени кебапчета".
Успех и късмет!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група