Eлектронна търговия

08.02.2012, 10:25 9299 3

08.02.2012, 10:25
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Предстои ми регистрирането на фирма - едноличен търговец, която ще извършва интернет търговия. Аз изработвам ръчно бижута (не от злато и сребро) и искам да ги продавам в онлайн магазин. Няма да има назначени служители във фирмата. Аз иначе работя по трудов договор и ме осигуряват на максималния осигурителен доход, така че предполагам не трябва да се осигурявам и като ЕТ.
Дали тази дейности изисква някакви по-специални регистрации и трябва ли да плащам патент?
При положение, че всички доставки до крайните клиенти ще се извършват чрез куриер с наложен платеж чрез Пощенски паричен превод от куриера към нас, трябва ли да имам в офиса задължително касов апарат, при положение, че ще получавам всички плащания от клиентите с пощенски записи?
#1 | 08.02.2012, 12:31
Публикации: 530 / 19
Здравейте!
Пожелавам ви много успех в начинанието и с радост ще чакаме уеб адреса на сайта на изделията ви.
Ще ви посъветвам да си намерите счетоводител, т.к. няма как да вършите и това, независимо, че фирмата ви е малка и реално нямате все още доходи. На първо време се огледайте за някой познат счетоводител, който ще ви протегне ръка.

Относно питането ви за патента ще ви приложа едно становище на НАП по подобен въпрос:

2_2573/14.12.2009

Относно данъчното третиране на получените доходи от дейността на електронния магазин:
Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци подлежат на облагане по реда на Раздел ІІ от ЗДДФЛ. Съгласно чл.26, ал.1 от  Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане/ЗКПО/ данъчна печалба, като в него не се включва счетоводния финансов резултат, формиран от дейности:
- които се облагат с алтернативни данъци по ЗКПО
- които се облагат с патентен данък по реда на ЗМДТ
-за производство на непреработена растителна и животинска продукция от едноличните търговци, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители
Извършените продажби на стоки и услуги чрез електронен магазин по интернет, имат характер на разносна търговия, и не попадат в обхвата на дейността „търговия на дребно  до 100 кв.м. нетна търговска площ”, подлежаща на облагане с патентен данък по Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/, т.к. не се извършва от обект по смисъла на §1, т.24  от ДР на ЗМДТ. За целите на облагането с патентен данък „обект”е всяко място, помещение  и/или съоръжение, включително на открито, където се извършва дейност по приложение № 4, в т.ч., средствата за подслон и настаняване, заведенията за хранене и развлечение, магазините, сергиите, масите на пазари, тротоари и улични платна, ателиетата, работилниците и други помещения, независимо от това дали те служат и за други цели, или са част от недвижим имот. Предвид гореизложеното данъчното облагане  на доходите от електронна търговия ще е по общия ред на  Раздел ІІ от ЗДДФЛ.
Относно  отчитането на извършените продажби от електронния магазин:

Съгласно чл. 118, ал. 1 от ЗДДС, всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършените от него доставки в търговски обект чрез издаване на касова бележка от фискално устройство, независимо дали е поискан друг данъчен документ, а получателят с длъжен да получи фискалната касова бележка и да я съхранява до напускане на обекта.
В чл. 118. ал. 2 от ЗДДС е дадена легална дефиниция на фискалната касова бележка (фискалният бон), съгласно която „Фискалната касова бележка е хартиен документ, регистриращ продажба/доставка на стока или услуга в търговски обект, по която се плаща в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства, издаден от въведено в експлоатация фискално устройство от одобрен тип, за което е заверено свидетелство за регистрация.
Съгласно изложената фактическа обстановка извършваната от Вас дейност е съотносима с дадената в § 1, г. 1 от ДР на Наредба № Н-18 на МФ от 13.12.2006г. (обн. ДВ. бр. 106 от 27.12.2006 г., изм.бр.7/2007 г., бр. 79/2007 г.) дефиниция за "разносна търговия", състояща се в продажба на стоки или услуги извън търговския обект по предварителна заявка, при която доставката се извършва от нает от доставчика персонал.
По реда на чл. 25, ал. 2 от Наредба № Н-18 /2006 г. при разносна търговия, фискалната бележка се издава от фирмата при окомплектовката на заявката и се предава на купувача при заплащането на цената на стоките. Издаваните фактури следва да са придружени с фискален касов бон.
Предвид гореизложеното като доставчик на стоките сте задължен да издадете фискална касова бележка и да я предадете на разносвача, който от своя страна следва да я предаде на купувача при получаване на плащането.
Предвид разпоредбата на чл. 25. ал.1 от Наредба № Н-18 /2006 г независимо от документирането с първичен счетоводен документ за всяка продажба задължително се издава фискална касова бележка за всяко плащане с изключение на случаите, когато плащането е по банков път.

#2 | 08.02.2012, 14:53
МамаБожка
погледнете и тази тема тук

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1510.0.html
#3 | 08.02.2012, 20:19
Публикации: 2 / 0
Благодаря Ви за изчерпателните отговори и за полезния линк към другата тема!  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група