Регистрация на икономически оператори в системата на Агенция Митници

22.01.2018, 12:22 70623 121

#20 | 22.01.2018, 12:22
Публикации: 285 / 9
Добро утро колеги,
ето това получих днес като отговор от АМ !  Това искане / бланка/ в техния саит ли да го тьрся ? Да бяха сложили линк ако е от сайта им,ама не!
Вие как го разбирате?
Бланка или от мен написано искане с данните описани в отговора им?

Здравейте,
Моля попълнете бланката с исканата информация за да можем да я придвижим
 към колегите от ниво 2.
Искане за изтриване да съдържа следните данни:
1.       Потребителско име (например sivanov):
 2.       Собствено, бащино и фамилно име на потребител:
3.       ЕГН на потребителя:
4.       Име на Икономически оператор, който е регистриран от този юзер по
 погрешка (този ИО не трябва да има друг регистратор, друг собственик
 регистрация, други суперпотребители, други служители, назначени профили,
направени делегации).
5.       Идентификатор на ИО (например 130691973):
 6.       Тип на идентификатор на ИО (например ЕИК) (може да е Булстат, ЕГН,
ЛНЧ, Друг):
7.       ЕОРИ (ако има):
8.       АН (ако има):
Върнете им имейл с исканата от тях информация, за да могат да изтрият този профил и след това да започнете отначало :) Хубаво, че са Ви я изпратили, защото аз още чакам такъв имейл. Успех!
#21 | 22.01.2018, 16:03
Публикации: 154 / 5
отново съм на линия ,защото поех ангажимент да споделям какво се случва с моята регистрация!
заявката ,за която писах в предния пост ,написах директно в ел.поща , и за по-сигурно като я написах на фирмена бланка с подпис и печат ,скенирана и прикачена в писмото.
След два часа получих съобщение ,че грешният профил е изтрит ! Пробвах в сайта на АМ чрез хрома и вече без проблем минах към следващата стъпка 3!
За моя по- голяма сигурност обаче следващите стъпки и упълномощавания ще направя съвместно с компетентно лице! Има светлина!!!!!!!!!
#22 | 23.01.2018, 10:46
Публикации: 285 / 9
Здравейте! И аз получих същото съобщение и отговорих по точките, които бяха поискани в свободен текст в имейл. Сега чакам отговор, че е изтрит акаунта. Ще започна всичко отначало, но ще го правя с митническия агент на една от фирмите ;)
#23 | 23.01.2018, 14:45
Публикации: 154 / 5
Здравейте! И аз получих същото съобщение и отговорих по точките, които бяха поискани в свободен текст в имейл. Сега чакам отговор, че е изтрит акаунта. Ще започна всичко отначало, но ще го правя с митническия агент на една от фирмите ;)
Мани ,и аз направих същото вчера и след няма и два часа ми върнаха е мейл ,че грешният профил ми е изтрит . Влезнах в системата ,но задължително ме посъветваха да бъде през хрома и при мен да се похваля всичко е вече О.К Минах без проблем по точка 2 и точка з. Създадох две пълномощни и сега чакам да ги потвърдят в системата за да финализирам процедурата. Дано и при теб всичко да е О.К
#24 | 23.01.2018, 15:33
Публикации: 4 / 0
Извинявайте предварително, но нещо съвсем се обърках. Кое е определението за икономически оператор? Кой е длъжен да се регистрира? Ние сме правили няколко вноса последните 2 години, това прави ли ме икономически  оператор?
#25 | 23.01.2018, 16:51
Публикации: 285 / 9
Извинявайте предварително, но нещо съвсем се обърках. Кое е определението за икономически оператор? Кой е длъжен да се регистрира? Ние сме правили няколко вноса последните 2 години, това прави ли ме икономически  оператор?

"1.II.1. Кой е „икономически оператор“?
Съгласно член 1, точка 12 от РПМК „Икономически оператор“ означава лице, което по време на своята стопанска дейност извършва дейности, обхванати от митническото законодателство”. 

Правното определение на „икономически оператор“ означава, че трябва да са изпълнени две основни условия. Кандидатът трябва да бъде „лице“ и да извършва дейности, обхванати от митническото законодателство.

Съгласно член 4, параграф 1 от МКО „лице“ означава:
— физическо лице,
— юридическо лице,
— когато тази възможност е предвидена в действащото законодателство: сдружение на лица, на което е призната правоспособност да извършва правни действия, но което няма правен статут на юридическо лице."

Никъде не видях да пише обаче за години, период и т.н.
#26 | 23.01.2018, 20:10
Публикации: 629 / 129
Модератор
Прилагам писмо на Агенция "Митници", в което предлагат помощ на място.
#27 | 23.01.2018, 20:25
Публикации: 629 / 129
Модератор
Извинявайте предварително, но нещо съвсем се обърках. Кое е определението за икономически оператор? Кой е длъжен да се регистрира? Ние сме правили няколко вноса последните 2 години, това прави ли ме икономически  оператор?
Икономически оператор сте. Ако имате намерение да правите внос/износ в бъдеще.
#28 | 24.01.2018, 10:32
Публикации: 1 / 0
Аз пробвам вече четвърти час и не успявам. Звънях около 10 пъти, но никой не отговаря. Изпратих e-mail и сега чакам да ми отговорят. Аз не мога да стигна до регистрация изобщо - след Captcha не ме допуска до формата за регистрация.
Случвало ли Ви се е на Вас подобно нещо?
#29 | 24.01.2018, 11:36
Публикации: 629 / 129
Модератор
Ако има някакво значение - митническият ни представител ни посъветва да пререгистрираме от компютър с Windows 10, през Chrome.
Сертификатът на електронния ни подпис е подновен 2015г., тоест не е нов.

Повечето митнически представители са обучени как да се извърши пререгистрацията, затова препоръчвам да ползвате дистанционно - примерно по телефона упътванията на своя митнически агент, за да не се лутате излишно.
#30 | 24.01.2018, 11:43
Публикации: 7 / 0
Здравейте,

След втори ден лутане из страницата на АМ и форуми, все още не успявам с категоричност да си отговоря на казуса. През последните пет години имаме получени 2 пратки, за които се е наложило освобождаване на митница. Имаме издадени EORI номера на двете юридически лица, които са получатели на пратките.

Описаната ситуация задължава ли ни да направим пререгистрация? В случай че сме задължени да се пререгистрираме, но не го направим какви пречки ще постави това пред нас?
#31 | 24.01.2018, 11:47
Публикации: 629 / 129
Модератор
От 01.02.2018г. няма да можете да работите по новия начин, въведен в Агенция "Митници" чрез ел.портал, да подавате заявления към съответните митнически органи, да управлявате заявленията и разрешенията и да отговаряте на исканията на митническите органи, да разглеждате и отпечатвате заявленията и разрешенията. Няма как да упълномощите митнически агент да подготвя документите по внос/износ и да осъществява митническо представителство.
Не съм разучавала дали ако към действащ EORI номер няма коректно завършена пререгистрация в портала до края на месеца ще може да бъде ползван по някакъв начин в последствие, но в общи линии - ако имате намерение да реализирате някакви внос/износ в бъдеще, препоръчвам да се пререгистрирате в срока до края на месеца, за да не го разучавате специално.
#32 | 24.01.2018, 13:12
Публикации: 5 / 1
Здравейте! Преди два дни успях да се регистрирам в електронния портал на Митниците като физическо лице, притежаващо квалифициран електронен подпис /и упълномощено лице от фирмата, в която работя за работа с НАП, НОИ, Търговския регистър, Агенцията по вписванията, Нац. статистически институт/, като смятах, че и за митницата ще важи същата възможност. Успях да съчиня пълномощно, което управителя трябваше да завери пред нотариус, имах намерение да приложа трудов договор и да изпратя документите в София на посочения адрес. За всеки случай позвъних на телефона за връзка и успях да осъществя разговор с една дама, която ми съобщи, че регистрацията ми няма да бъде одобрена, щом КЕП е на физическо лице, а не на ЕИК на фирмата и в карточетеца не е записано, че аз съм упълномощен да работя с него и да представлявам фирмата пред електронни митници.
В общи линии според мен тази регистрация е нужна предимно за акцизни стоки, които се внасят от държави - членове на Европейския съюз. За съжаление това никъде не го пише, както и няма запис какво би повлякло след себе си регистрирането след 31.01.2018 г.
Преди две седмици освободих пратка от Митница Варна, изпратена от фирма от САЩ, за която не ми приеха митническа декларация на хартия, а изискаха фирмата, която я е изготвила да я изпрати по интернет, подписана с техния електронен подпис.
С регистрацията като икономически оператор явно се цели фирмите - вносители от държави извън Европейския съюз да могат единствено електронно да избират фирма, която да ги представлява пред Митницата и да изготвя митническа декларация въз основа на която се изчислява мито, акциз и ДДС.
Сега съм написал писмо с молба за разясняване на ситуацията и когато получа отговор ще го публикувам.
#33 | 24.01.2018, 15:02
Публикации: 5 / 1
Здравейте, отново! Току-що говорих с Агенция Митници с дама от направление Внос. Тя ми обясни, че ако фирмата ни досега е подавала някаква информация към електронни системи на митницата - акциз или др., тогава задължително трябва да се регистрираме до 31.01.2018 г. на електронния портал.
Ако не сме подавали и няма да подаваме, не е нужно изобщо да се регистрираме.
Но ако внасяме от държава извън Европейския съюз и при освобождаване на пратката ползваме фирма, която изготвя митническа декларация /и се явява пряк митнически представител/, за да можем в бъдеще да я използваме, трябва да сме регистрирани като икономически оператор на електронния портал на митницата. Само там можело да се осъществи възлагането на представителството.
Сега проблемът ми е, че не е ясно дали аз като физическо лице с КЕП мога да представлявам фирмата /както е възможно пред НАП, НОИ, Търговски регистър, Агенция по вписванията, Община/.
#34 | 24.01.2018, 16:01
Публикации: 5 / 1
Здравейте! Вчера получихме от Стапанска камара Варна съобщение и писмо от зам. директор в ИА Митници Борислав Борисов, в което има запис за организиране на съпровождащи сесии за пререгистрация всеки делничен ден от 10 до 11 часа и от 14 до 15 часа в София на ул. Раковска 47 стая 807, в Центр. митническо управление, телефон 43 37 , 49 21 за съпровождане до залата.
#35 | 24.01.2018, 16:19
Публикации: 127 / 5
И аз съм все още доникъде по темата, но все пак да си изясня някои детайли.
Имам въпроси към тези, които са приключили регистрацията, или поне са по-запознати с материята. Фирмата ни внася материали от трети страни и продава продукция на трети страни. Митническа агенция подготвя документите от наше име. В същото време част от сделките се оформят митнически от DHL, TNT  и други. Доколкото разбрах е нужно да посочим всички тези фирми като наши митнически представители. В коя стъпка се случва това? Какви техни данни е нужно да имам, за да направя регистрацията? 
#36 | 24.01.2018, 16:26
Публикации: 629 / 129
Модератор
Стъпка 4: Създавате заявка за упълномощаване към вашия митнически агент, със съответен EORI  номер , за пряко митническо представителство.
Избирате от списъка митническия си агент, правата които ще му делегирате, и в края на процеса се генерира код - ТОКЕН, който трябва да му го изпратите, за да го потвърди, след това и Вие трябва да потвърдите през системата, че искате да Ви представлява пред митницата.
#37 | 25.01.2018, 10:05
Публикации: 3 / 1
:)
Здравейте, колеги!
Тъй като обещах да споделя какво се случва, ето и моята история!
Успешно се регистрирах чрез Google Chrome.
Аз съм счетоводител, ел. подпис е на моето име и нямам нищо общо с фирмата, която е притежател на EORI номера. Обаче имам нотариално заверено пълномощно.
Стъпка 1 - създавате акаунт, задължително с вашите данни, които да съответстват на подписа.
Стъпка 2 - пращат ви на мейла една парола, която трябва да въведете.
Стъпка 3 - попълвате данните на фирмата, Икономически оператор, притежател на EORI номера.
При завършването на всяка стъпка, получавате мейл, че успешно сте се справили, но е необходимо да рестартирате браузера.
Когато успешно завърших Стъпка 3, получих на мейла известие, че успешно са регистрирали заявката ми за регистрация на Икономически оператор и в 7 дневен срок е необходимо да изпратя на адрес, или лично да предоставя в Централно митническо управление на Агенция "Митници" оригиналното пълномощно + заявката. И сега изпращам по пощата пълномощното и така. Успех на всички!
#38 | 25.01.2018, 13:30
Публикации: 154 / 5
Аз пробвам вече четвърти час и не успявам. Звънях около 10 пъти, но никой не отговаря. Изпратих e-mail и сега чакам да ми отговорят. Аз не мога да стигна до регистрация изобщо - след Captcha не ме допуска до формата за регистрация.
Случвало ли Ви се е на Вас подобно нещо?
Ще се опитам да помогна!
 Като начална препоръка ,влизай през Гугал Хром в сайта на Аенцията !
Още при влизането системата търси  потвърждаване с ПИН на твоя  КЕП
1 в началният екран избираш регистрация за да ти се отвори описанието как става регистрацията . В долната част на екрана кликаш върху Стъпка 1.
Там се отваря диалогов прозорец ,където попълваш нужните реквизити.
Тук се пишат  имената на ФЛ и  ЕГН  / управителя / на фирмата.
При коректни данни,ако всичко е както трябва ,като потвърдиш излиза диалогов позорец и виждаш данните които си нанесла и че Кепа е индифициран.

 чак тогава те пуска към стъпка 2.
И Т.Н
Ако има въпроси ,питай! И аз ходих по мъките два дни и получих отговор ,по пощата чак след четири дни! Но сега казаха ,че работят извънаредно и до късно вечер!
А телефона ,не се хаби никой не вдига! Отговаря обаче на писмата~
Успех

#39 | 25.01.2018, 16:22
Публикации: 5 / 0
Здравейте, надявам се да получа малко помощ, защото от Агенция Митници вече 2-ра седмица не ми отговарят на имейлите, по телефона е невъзможно да се свържеш, а ако фирмата спре работа с митниците дори за ден ще бъде доста голям проблем. Питането е следното: Направена е регистрацията на икономически оператор но да кажем, че е грешна, искам да я изтрия от опция "13. Прекратяване на регистрация на лице" и да я направя наново, но не знам дали изтриването става автоматично или се чака, и дали след това ще мога да направя наново регистрацията на същия икономически оператор, същата фирма, ЕОРИ номер и т.н.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група